Demonstrant tijdens de herdenking van de decembermoorden op 8 december vorig jaar
NOS Nieuws

Stille tocht tijdens zitting Decembermoordenproces

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Aniete Coelingh

    Buitenlandredacteur

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Aniete Coelingh

    Buitenlandredacteur

In Suriname volgt vandaag een nieuwe krachtmeting in het Decembermoordenproces. Als de nieuwe zitting in Paramaribo begint, houdt een burgercollectief tegelijkertijd een stille tocht in de stad.

De tocht is bedoeld "ter ondersteuning voor de vrije en onafhankelijke rechterlijke macht en rechtstaat Suriname", zo luidt de oproep van het collectief 'Wij zijn moe'. De deelnemers lopen vanaf het monument van de mensenrechten naar het gerechtsgebouw. De vraag is hoe dicht de activisten bij de rechtbank kunnen komen, want de omgeving van het gerechtsgebouw wordt afgesloten en zwaar beveiligd door drie verschillende Surinaamse politie-eenheden.

Voor de tocht is geen vergunning verleend. Volgens de politie is er toestemming gegeven voor een vreedzame betoging op het Onafhankelijkheidsplein, maar niet voor een tocht door de stad. Er zouden niet genoeg agenten beschikbaar zijn om de tocht te begeleiden. Maar het burgercollectief zet de actie wel door. Tegen Starnieuws zegt een van de leden dat het niet voor het eerst is dat wordt geprobeerd om het protest te frustreren, maar "dit recht is verankerd in de grondwet."

Amnestiewet

Het is de vraag of de rechter het proces over de moorden in 1982 op vijftien tegenstanders van het militaire regime door laat gaan. Het OM heeft bij de vorige zitting aan de rechter gevraagd het proces stop te zetten, vanwege een bevel van president Bouterse, zelf hoofdverdachte in de zaak. Bouterse deed dat op basis van een speciaal wetsartikel, dat hij kan inzetten als hij vindt dat de staatsveiligheid in gevaar is.

Eerder in juni liep de spanning in Suriname op toen de rechter besloot het proces toch door te zetten, ondanks de omstreden amnestiewet die in 2012 door het parlement werd aangenomen.

Het bevel van de president aan het OM om te stoppen met het vervolgen van de verdachten van de moorden heeft tot veel kritiek geleid. Deze week uitte ook de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten van de Organisatie van Amerikaanse Staten grote bezorgdheid over de maatregel van Bouterse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl