Canal Parade 2015
NOS Nieuws

'Na 21 jaar is de Gay Pride nog steeds niet ingeburgerd'

De Gay Pride in Amsterdam bestaat al 21 jaar, maar is nog steeds niet ingeburgerd. Dat stelt merkadviseur Hendrik Beerda na een onderzoek onder 1600 Nederlanders. "Nederlanders hebben er echt moeite mee", zegt Beerda.

Volgens de merkadviseur blijkt uit zijn onderzoek naar het imago van 50 grote evenementen dat veel Nederlanders heel traditioneel zijn. Daardoor zouden ze slecht openstaan voor de Gay Pride, het evenement voor de acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.

Lastig vast te stellen

Uit de onderzoeksresultaten valt dit lastig te verifiëren. De ondervraagden konden per evenement 33 zogeheten imagofactoren invullen die ze met de gebeurtenis associëren. Variërend van creatief tot ruig en sympathiek tot goede bereikbaarheid. Ze konden meerdere opties kiezen.

De drie meest gekozen imagofactoren waren gedurfd (47%), uniek (35%) en prettige sfeer (33%). Er waren geen negatieve factoren mogelijk. Toch valt op dat hoge kwaliteit van het aanbod (1%), degelijk (2%) en vriendelijk personeel (3%) amper werden ingevuld.

'Zoenende mannen op boten'

De respondenten van het onderzoek, dat elke twee jaar wordt uitgevoerd, hebben meestal maar één beeld van de Gay Pride, zegt Beerda. "Ze weten niet dat de Gay Pride uit een programma van twee weken vol evenementen bestaat. Ze denken alleen maar aan de botenparade met ontblote bovenlichamen en zoenende mannen."

Dat beeld maakt het evenement voor sommige Nederlanders lastig te accepteren, stelt de onderzoeker. "Vooral lager opgeleide mannen van buiten de Randstad hebben moeite om naar de Canal Parade te kijken", legt Beerda uit.

Weinig sympathie

Maar de Gay Pride is niet het enige evenement dat als apart wordt gezien. "Men vindt ook cultuurfestivals als Oerol vreemd. Het opmerkelijke hieraan is dat ze toch sympathie kunnen opbrengen voor deze festivals, ook al kennen ze het niet. Voor de Gay Pride is gewoon echt weinig sympathie." Twintig procent van de ondervraagden gaf in de enquête aan sympathie te voelen voor de Gay Pride.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl