Damherten
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Hekken, wildroosters en jagers doen weinig tegen groei damhertenpopulatie

Ondanks allerlei maatregelen om het aantal damherten in de Noord- en Zuid-Hollandse duinen terug te dringen, blijft de populatie groeien. De provincies willen nu nog meer damherten laten afschieten, meldt de regionale omroep NH.

Het aantal damherten in de duinen is dit jaar met 29 procent gestegen. Vorig jaar leefden er in de duingebieden tussen Den Haag en IJmuiden 3800 damherten, dit jaar zijn er tot nu toe al 4800 geteld, melden faunabeheerders in beide provincies.

Gevaar voor natuur en verkeer

De dieren veroorzaken schade aan de natuur en zijn een gevaar voor het verkeer. Daarom zijn sinds 2003 tal van maatregelen genomen om de populatie binnen de perken te houden.

"Het plaatsen van hekken, rasters, wildroosters en - sinds 2010 - het afschieten van herten buiten de leefgebieden is echter onvoldoende effectief gebleken", aldus de faunabeheerders. Sinds 2011 is de populatie damherten in de provincies Noord- en Zuid-Holland zelfs verdubbeld.

Vergunningen

De provincies hebben daarom vergunningen verleend om het aantal damherten in de duinen terug te brengen tot 800 tot 1000.

Natuurorganisaties hebben bezwaar gemaakt tegen deze vergunningen. De rechtbank in Noord-Holland doet naar verwachting over vijf weken uitspraak. In Zuid-Holland is nog geen zittingsdatum bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl