Politieagenten onderzoeken de plek van de steekpartij
NOS NieuwsAangepast

Dader steekpartij Londen had psychische problemen

De man die gisteravond in het centrum van Londen een vrouw doodstak en vijf anderen verwondde, had psychische problemen. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat het om terrorisme gaat.

De 19-jarige dader is een Noor van Somalische afkomst, heeft de politie op een persconferentie gezegd. Ook werd bekendgemaakt dat de doodgestoken vrouw de Amerikaanse nationaliteit had. De gewonden komen uit Groot-Brittannië, Israël en Australië. Zij zijn buiten levensgevaar.

Willekeurig

Volgens een ooggetuige koos de dader zijn slachtoffers willekeurig uit. De hotelmedewerker zei tegen The Evening Standard dat er in eerste instantie vooral sprake was van verwarring. "Mensen dachten dat er een verkeersongeval was. Toen zij beseften wat er aan de hand was, renden ze weg voor een man met een mes. Hij stak blijkbaar willekeurig mensen neer."

Politieagenten werden net na 22.30 uur naar Russell Square gestuurd, na meldingen over een man die mensen neerstak. Een ooggetuige vertelt de BBC dat de politie de man snel overmeesterde en uitschakelde met een stroomstootwapen na een korte achtervolging. Hij kon horen hoe de dader "de longen uit zijn lijf schreeuwde" toen die overmeesterd werd.

Bij de steekpartij kwam een vrouw van zestig om het leven en raakten vijf personen gewond. Drie personen hebben het ziekenhuis inmiddels kunnen verlaten. Twee slachtoffers worden nog behandeld.

'Veiligheid is prioriteit'

Ook Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, roept de inwoners van de stad op kalm en waakzaam te zijn. Daarnaast moeten mensen de politie inschakelen als zij iets verdachts zien. "De veiligheid van alle inwoners van Londen is mijn belangrijkste prioriteit. Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers van het incident op Russell Square en hun geliefden."

Uit voorzorg is er vandaag meer politie zichtbaar op straat, soms ook gewapend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl