De burgemeester van Rio draagt de toorts door de stad
NOS Nieuws

Protesten bij doortocht olympisch vuur in Rio

De laatste etappes van de olympische vlam naar het Maracanã-stadion in Rio verlopen bepaald niet zonder problemen. Tijdens de doorkomst van de olympische fakkel door de voorstad Duque de Caixas raakten betogers slaags met de politie.

Honderden demonstranten versperden de route. Volgens de politie werden agenten met stenen bekogeld. Daarop greep de politie hard in met traangas, pepperspray en rubberen kogels. Een tienjarig meisje belandde in het ziekenhuis na door zo'n kogel te zijn geraakt.

De betogers vinden dat de miljarden euro's voor Rio 2016 beter besteed hadden kunnen worden, bijvoorbeeld aan beter onderwijs.

Water

Tijdens de doortocht door de voorstad Belford Roxo probeerden actievoerders om de vlam te doven.

Met een plens water werd geprobeerd het olympisch vuur uit te krijgen, is te zien op een video op Facebook. Door snel in te grijpen, wisten beveiligers dat te voorkomen. Vorige week ging de vlam wel even uit tijdens een confrontatie tussen demonstranten en de politie in Angra dos Reis, ten zuiden van Rio.

Gisteren kwam de vlam aan bij de marinebasis van Rio de Janeiro. Tot de openingsceremonie vrijdag legt het vuur nog zo'n 90 kilometer af. Zo'n 600 Braziliaanse lopers mogen de vlam nog dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl