NOS Nieuws

Voor het eerst in bijna 30 jaar dalen de prijzen

De kosten van het levensonderhoud zijn de afgelopen maand in Nederland gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is dat voor het eerst in bijna 30 jaar. De laatste keer dat de prijzen van goederen en diensten goedkoper waren dan het jaar ervoor was in december 1987.

De prijzen in juli werden gedrukt door onder meer een lagere stijging van de huren. Ook levensmiddelen stegen minder in prijs. Benzine, vlieg- en vakantiereizen werden goedkoper. Kleding was in juli juist minder afgeprijsd wat inflatieverhogend werkte.

Als prijzen lager zijn spreken we van negatieve inflatie. Als prijzen aanhoudend blijven dalen noemen economen dat deflatie. In de voorbije maanden kende de eurozone gemiddeld ook al een paar maanden waarin de prijzen daalden. De inflatie in de eurozone suddert al maanden tussen 0 en 0,5 procent. De Nederlandse inflatie stond de afgelopen drie maanden op nul procent, en hangt al ruim een jaar onder de 1 procent.

Matige groei

Inflatie staat voor de kosten van het levensonderhoud, het prijspeil: wat betalen we voor goederen en diensten, eten en drinken, huur, vervoer, gas en licht, benzine, enz. En dus ook voor onze koopkracht, wat je kunt kopen voor je geld. Bij een normaal draaiende economie hoort een zekere inflatie.

De eurozone en Nederland kampen al drie jaar met een te lage inflatie en dat is symptomatisch voor de matige economische groei, waarmee we kampen sinds de financiële crisis. Door de crisis houden mensen de hand op de knip en door de hoge werkloosheid is er minder inkomen en minder te besteden. Daardoor zakken de prijzen. De in elkaar gezakte olieprijs van de afgelopen twee jaar, en daarmee de energieprijzen, hebben de inflatiecijfers extra hard omlaag geduwd.

Maar ook als de energieprijzen en de prijs van alcohol en tabak en voeding niet worden meegenomen (de zogenoemde kerninflatie), dan nog is de prijs van het levensonderhoud gedaald. De kerninflatie daalde van 0,5 naar 0,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Economen vinden de kerninflatie een betere maatstaf voor het prijspeil omdat voedingsprijzen en energieprijzen nogal fluctueren, en belastingen en accijnzen de prijs van alcohol en tabak nogal bepalen.

Geld moet rollen

De Europese Centrale Bank (ECB) waakt over prijsstabiliteit en heeft als doelstelling de inflatie iets onder de twee procent te houden. Maar dat lukt niet, met name door de lage groei en de olieprijs, zegt NOS-economieredacteur André Meinema. Door de rente heel laag te houden en miljarden extra geld in de eurozone te pompen, hoopt de ECB economische groei te stimuleren en de inflatie aan te wakkeren.

"Geld moet rollen, economie doen groeien en prijzen doen stijgen, maar dat lukt met het huidige ECB-beleid niet of nauwelijks", zegt Meinema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl