Gevangenis in Los Angeles
NOS Nieuws

Obama verleent 214 gevangenen gratie

President Obama heeft de celstraffen van 214 gevangenen verkort zodat ze binnenkort vrijkomen. Volgens het Witte Huis is het de grootste kwijtschelding van straffen op één dag in de VS in meer dan een eeuw.

Bijna alle betrokkenen zaten - verspreid over de hele VS - vast voor drugsmisdrijven waarbij geen geweld was gebruikt. In 67 gevallen ging het om gevangenen die een levenslange straf uitzaten.

Obama is altijd tegen lange gevangenisstraffen voor dit soort misdrijven geweest. Hij vindt dat veel mensen onnodig lang vastzitten en probeert ook al jaren het Congres zover te krijgen de wet aan te passen.

Tweede kans

In zijn hele periode als president heeft Obama gratie verleend aan 562 gevangenen, meer dan de negen laatste presidenten vóór hem bij elkaar. In bijna 200 gevallen ging het om levenslang gestraften.

Volgens het Witte Huis zijn alle gevangenen die vandaag gratie hebben gekregen, veroordeeld door rechters die werkten met ouderwetse, te harde regelgeving en is elk gratieverzoek zorgvuldig bekeken. De massale gratieverlening past volgens een woordvoerder in het beleid van Obama om mensen een tweede kans te geven, bijvoorbeeld met extra behandeling van hun drugsverslaving of met opleidingen. De meeste mensen die gratie hebben gekregen, komen op 1 december vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl