NOS Nieuws

Belgische Facebookpagina vervolgd voor racisme

De mensen achter de Facebookpagina Vlaamse Verdedigings Liga worden vervolgd voor racistische uitlatingen. Dat heeft het Antwerpse parket besloten na een klacht van Unia, een Belgische organisatie die racisme bestrijdt. De beheerders van de pagina zouden nog dit jaar voor de rechter moeten komen.

De Vlaamse Verdedigings Liga ligt de laatste dagen onder vuur vanwege reacties op het overlijden van een Marokkaanse Vlaming. De 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri verongelukte in Marokko met een quad. Bezoekers van de Facebookpagina schreven onder meer: "Toch ene waar we vanaf zijn", "Snel, geef alle Mocro's een quad" en "Hij was op verlof naar het land van herkomst. Hij heeft het goede voorbeeld gegeven. Hij blijft meteen ginder."

De Facebookpagina wordt nu vervolgd voor eerdere racistische uitspraken. Unia diende daar vorig jaar een klacht over in. Volgens de organisatie waren die uitlatingen vergelijkbaar met de reacties op de dood van de jonge quad-rijder.

Nieuwe uitlatingen

Unia wil dat de Vlaamse Verdedigings Liga ook wordt vervolgd voor de racistische uitlatingen van de laatste dagen. "Unia zal de nieuwe feiten over Ramzi toevoegen aan de oorspronkelijke klacht", schrijft de organisatie op de website. Het Antwerpse parket onderzoekt de nieuwe uitlatingen en besluit later of de aanklacht wordt uitgebreid.

De Facebookpagina is inmiddels offline gehaald. Beheerder Gunther Vleminx heeft dat gedaan naar aanleiding van de golf van verontwaardiging, zegt hij tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De Belgische krant De Morgen wijdde vanmorgen de hele voorpagina aan de Vlaamse Verdedigings Liga. Het dagblad plaatste een deel van de uitlatingen met daarbij de tekst "Racisme zonder schaamte".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl