De Turkse minister Casuvoglu verwelkomt voorzitter Jagtland van de Raad van Europa, links
NOS Nieuws

Turkse politie valt binnen bij wetenschappers

De Turkse politie heeft een inval gedaan in het kantoor van een wetenschappelijke organisatie in Istanbul. Een landelijk tv-station meldt dat er veel arrestaties zijn verricht bij de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad.

Een woordvoerder van de raad heeft gezegd dat de inval al zondag plaatsvond. Tegen het persbureau Reuters zei hij dat hij niets wist van het aantal arrestanten. Bij de 'Tubitak'-raad werken 1500 wetenschappers.

Sinds de mislukte staatsgreep van vorige maand maakt de Turkse politie jacht op Gülen-aanhangers in vrijwel elke sector van de samenleving. Behalve militairen, ambtenaren, rechters, aanklagers, advocaten en onderwijzers zijn ook veel docenten in het hoger onderwijs ontslagen, aangeklaagd of vastgezet. De inval bij de wetenschappelijke raad is een nieuwe stap van het regime in de strijd tegen aanhangers van de putschisten.

President Erdogan heeft herhaaldelijk gezegd dat de geestelijke Gülen vanuit de VS achter de couppoging zat. Diens aanhangers hebben zich volgens hem als een virus in alle geledingen van het overheidsapparaat gevestigd. De staat zal meedogenloos tegen hen optreden, waarschuwt hij.

Hoofd Raad van Europa in Ankara

Thorbjorn Jagland, het hoofd van de Raad van Europa, de belangrijkste Europese mensenrechtenorganisatie, was vandaag in Ankara voor gesprekken met de hoogste Turkse leiders. Hij is de eerste hoge Europese functionaris die na de coup naar Turkije is gegaan.

Jagland vindt dat er te weinig begrip in Europa is voor de problemen die Turkije in de nasleep van de coup kent. Volgens hem is het van het grootste belang dat Europa "zo'n belangrijk Europees land als Turkije" bij dit proces helpt.

Erdogan verwijt de westerse landen een gebrek aan solidariteit met Turkije na de mislukte coup. Gisteren beschuldigde hij de bondgenoten ervan de kant van het terrorisme te kiezen. Hij merkte op dat geen enkele Europese leider de moeite heeft genomen Turkije te bezoeken na 15 juli.

Na een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu erkende Jagland dat de organisatoren van de staatsgreep moeten worden aangepakt. Dat geldt wat hem betreft ook voor het geheime netwerk dat actief was in het leger en in de rechterlijke macht. Jagland vindt dat er op dit gebied in Europa te weinig begrip is voor Turkije. Maar hij drukt Turkije ook op het hart de Europese richtlijnen voor de mensenrechten te eerbiedigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl