Jan van Halst tijdens de open dag van FC Twente
NOS Voetbal

Twente-directeur Van Halst ziet 'een mooi ploegie' ontstaan

Zaterdag gaat ook voor FC Twente het eredivisieseizoen van start. In Enschede trapt Twente af tegen Excelsior. De nieuwe commercieel- en technisch directeur Jan van Halst noemt dat een paar maanden na het goede nieuws nog altijd "een soort van wonder".

223 wedstrijden speelde Van Halst in het shirt van FC Twente. Sinds een paar maanden is hij terug bij de club. In de Sportzomer op NPO Radio 1 vertelt hij over de doelstellingen van Twente, dat tegen de verwachtingen in toch een eredivisielicentie kreeg.

"We moeten nu een nieuw wondertje maken door FC Twente financieel stabiel en gezond te krijgen. En ook sportief weer terug te brengen waar het hoort."

Van Halst wil in de eredivisie blijven en leuk voetbal spelen

Slapeloze nachten

Van Halst is blij met zijn nieuwe rol als bestuurder; nooit vroeg hij zich de afgelopen maanden af wat hij zich eigenlijk op zijn hals had gehaald, ook niet toen de club zich voorbereidde op een faillissement.

"Dit vind ik juist leuk, om vanaf niets iets op te bouwen. Dat heb ik in 2003 ook al gedaan. Toen begon ik na mijn voetbalcarrière bij FC Twente, ook net na een bijna-faillissement. Daar krijg ik energie van. Dat wil niet zeggen dat ik nu geen nachten wakker lig, want dat is wel zo. Maar dan denk ik meer na over hoe we dingen gaan oplossen", vertelt Van Halst.

Lijfsbehoud met leuk voetbal

Bestuurder Van Halst beseft dat hij bezig is aan een langetermijnproject. "De club heeft een enorm litteken opgelopen, dus ik denk dat je wel drie jaar nodig hebt om FC Twente terug te brengen naar de subtop. Want dat is waar het hoort te zijn."

De doelstelling voor het komende seizoen klinkt dan ook bescheiden. "In de eredivisie blijven en leuk voetbal spelen."

Wat die laatste vereiste betreft is Van Halst in ieder geval positief, ondanks dat de ploeg van trainer René Hake oefenwedstrijden tegen FC Nordsjaelland (0-1), PAOK Saloniki (0-2), Al-Taawoun (3-3), Southampton (1-2) en Konyaspor (1-1) niet wist te winnen.

"Je moet niet alleen naar resultaten kijken. In het jaar dat Twente kampioen werd hebben ze volgens mij alle oefenwedstrijden verloren. Je moet meer naar het team kijken. Dan zie je allemaal jonge gasten die je eigenlijk niet zo goed kent. En dan denk je opeens tijdens de laatste twee wedstrijden: dat wordt een mooi ploegie!"

Fans Twente blikken op open dag terug op 'heel zwaar seizoen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl