Daniel Ortega en zijn vrouw, Rosario Murillo
NOS Nieuws

House of Cards-scenario bij verkiezingen Nicaragua

Wie dacht dat first ladies alleen in tv-series vice-president kunnen worden, heeft het mis. In Nicaragua is de vrouw van president Ortega benoemd tot diens running mate voor de verkiezingen van 6 november. Daarmee bestaat nu een reële kans dat het Latijns-Amerikaanse land straks door een echtpaar wordt geregeerd. Dat zou een uitzonderlijke situatie zijn.

De keuze voor een echtpaar als presidents- en vice-presidentskandidaat doet denken aan de populaire Netflix-serie House of Cards. Daarin krijgt president Frank Underwood, gespeeld door Kevin Spacey, zijn vrouw Claire (Robin Wright) als running mate. Na het uitkomen van het vierde seizoen van de serie, afgelopen maart, vroegen veel kijkers zich af of dat in de echte wereld wel zou kunnen.

De linkse Ortega is sinds 2006 president van Nicaragua, een van de armste landen in de regio. Daarvoor leidde hij het land al van 1979 tot 1990. Zijn vrouw Rosario Murillo is nu regeringswoordvoerder en verschijnt in die hoedanigheid geregeld op televisie.

Oppositie kritisch

Ortega zegt dat Murillo's benoeming past in het beleid van het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront om voor de helft van alle verkiesbare plekken vrouwelijke kandidaten te vinden. De Nicaraguaanse oppositie is minder enthousiast: die vreest dat het echtpaar Ortega zijn greep op de macht wil verstevigen. "Daar is dit het bewijs van", zegt een oppositielid.

Overigens is de stap van Ortega niet helemaal uniek. In 1973 deed de Argentijnse oud-president Juan Perón opnieuw een gooi naar het presidentschap, met zijn vrouw Isabel als running mate. Ze werd vice-president onder haar man en was na diens dood zelf een kleine twee jaar president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl