Een JSF-testmodel vliegt boven de VS
NOS Nieuws

Amerikanen verklaren JSF gevechtsklaar

De ingebruikname van JSF-straaljagers door de Amerikaanse luchtmacht is een stapje dichterbij. De VS meldt dat de eerste toestellen 'de minimale staat van gevechtsklaarheid' hebben bereikt. Het is volgens de Amerikanen een mijlpaal in het internationale defensieproject, waaraan ook Nederland meedoet.

Het omstreden project kampt al jaren met vertraging, technische problemen en budgetoverschrijding.

Het model dat nu vrijwel klaar is, de F-35A, is het type dat Nederland heeft besteld. Na uitgebreide testvluchten en gevechtsoefeningen zijn de eerste straaljagers goedgekeurd. Vorig jaar rond deze tijd was de F-35B, de variant voor de Amerikaanse marine, al klaar voor gebruik.

Bestelling Nederland

Nederland heeft 37 Joint Strike Fighters besteld. De eerste F-35-toestellen komen in 2019 naar Leeuwarden, al kon Nederland afgelopen voorjaar al kennismaken met twee ervan. Ze kosten ruim 60 miljoen euro per stuk. Vanwege deelname aan het productieproces loopt het totale kostenplaatje voor Nederland op tot ruim 4,5 miljard euro.

Het internationale JSF-programma loopt al bijna twintig jaar. De ontwikkeling van de straaljagers heeft wereldwijd naar schatting ruim 1000 miljard dollar gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl