Advocaat Hugo Essed
NOS Nieuws

Advocaat nabestaanden Decembermoorden was lid van Volksmilitie

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

In Suriname is een filmpje opgedoken waarin Hugo Essed, de advocaat van de nabestaanden van de Decembermoorden, te zien is als lid van de Volksmilitie van legerleider Desi Bouterse. De Volksmilitie was een door het toenmalige regime in het leven geroepen paramilitaire burgereenheid. Die moest helpen het land te verdedigen tegen een mogelijke invasie.

De beelden dateren uit 1984. Dat is twee jaar na de Decembermoorden, waarbij in Fort Zeelandia vijftien tegenstanders van het militaire bewind werden geëxecuteerd. Toenmalig legerleider Bouterse, de huidige president van Suriname, is de hoofdverdachte in het strafproces over de Decembermoorden.

Essed behartigt in die zaak de belangen van de nabestaanden. Het filmpje van zijn lidmaatschap van de Volksmilitie werd meerdere malen op de staatstelevisie getoond in een propaganda-uitzending voor de regering. Publicist Sandew Hira, een fervent tegenstander van het strafproces, plaatste het onlangs op YouTube.

Essed heeft er op zich geen moeite mee dat het filmpje vertoond wordt. "Ik was in de jaren 80 inderdaad actief in de Volksmilitie, want ik wilde mijn land verdedigen. Ik geloofde, in mijn immense naïviteit, werkelijk dat er invasieplannen waren en dat tegenstanders van het regime een coup wilden plegen."

Essed zegt dat hij de moorden nooit heeft verdedigd. "Absoluut niet. Maar ik heb, zoals bijna iedereen, lange tijd niet geweten wat zich precies op Fort Zeelandia heeft afgespeeld. Pas later kwam ik erachter wat er werkelijk was gebeurd en realiseerde ik mij dat het coup-verhaal de grootste Surinaamse leugen van de twintigste eeuw was. Daarna heb ik mij uit de Volksmilitie teruggetrokken."

Het is volgens Essed duidelijk waarom het filmpje juist nu door de medestanders van president Bouterse gepubliceerd wordt. "Het strafproces nadert een climax en ik ben er zeker van dat het de bedoeling was dat er een breuk zou ontstaan tussen de nabestaanden en ondergetekende. Maar daar zijn ze niet in geslaagd."

Laffe karaktermoord

De nabestaanden zien geen reden om de samenwerking met Essed te staken. De voorzitter van de Stichting 8 December, Sunil Oemrawsingh, spreekt van een "laffe karaktermoord" op hun advocaat.

"De toen nog jonge Hugo Essed sympathiseerde met de militairen, meegetrokken door een valse maatschappelijke ontwikkeling. Nu staat hij met opgeheven hoofd, omdat hij zichzelf heeft gecorrigeerd. Hij heeft zich ontwikkeld tot een breed gerespecteerde en deskundige beschermer van de rechtsstaat Suriname die hij belangeloos dient", aldus Oemrawsingh.

Aanstaande vrijdag is de volgende zitting van het strafproces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl