PSV met de Johan Cruijff Schaal
NOS Voetbal

PSV heeft een stevig fundament, maar is verre van perfect

Komende vrijdag luiden NEC en PEC Zwolle het nieuwe eredivisieseizoen in. Op NOS.nl kijken we aan de hand van de klassieke topdrie vooruit op het nieuwe voetbaljaar. Vandaag: landskampioen PSV.

Regerend kampioen PSV maakt dit jaar een goede kans om de schaal in Eindhoven te houden. Het fundament onder de selectie van de regerend landskampioen staat ogenschijnlijk als een huis, maar kan de ploeg van Phillip Cocu dit jaar wel foutloos en meedogenloos zijn?

De landstitel, de Johan Cruijff Schaal en een memorabele terugkeer in de Champions League (eervolle uitschakeling tegen Atlético Madrid in de achtste finales): PSV beleefde ontegenzeggelijk een goed seizoen en had met Luuk de Jong (26 doelpunten) een goalgetter in huis.

Stof tot nadenken

Maar ondanks het succes lieten de Eindhovenaren vaak steekjes vallen. PSV leed vorig jaar bijvoorbeeld liefst zeven keer puntenverlies tegen een minder geachte club uit het rechterrijtje.

Daarnaast kreeg het team van Cocu veel tegengoals (32) en PSV boekte zelfs zes overwinningen waarin de tegenstander minimaal twee keer wist te scoren. En dan was er ook nog de problematiek van de gemiste strafschoppen.

Het is een opsomming die doet vermoeden dat er bij de landskampioen nog veel ruimte voor verbetering is.

De Jong bewees afgelopen zondag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord (1-0) dat het laatste euvel nog niet is verholpen: de aanvoerder schoot over. Het moet Cocu allerminst geruststellen dat hij nog steeds niet over een specialist vanaf elf meter beschikt.

Luuk de Jong bedankt Pröpper voor winnende treffer

PSV beleefde een goede voorbereiding met zeges op gerenommeerde tegenstanders als Sporting Portugal (5-0) en FC Porto (3-0), maar tegen de kleine broer FC Eindhoven ging het mis (1-0 nederlaag).

Toegegeven, het betreft een oefenwedstrijd, maar een dergelijke nederlaag geeft blijk van de concentratieproblemen waar PSV vorig jaar al tegenaan liep. Cocu wil dat manco eruit krijgen. Is een focuscoach de oplossing? Wellicht dat Cocu dit jaar tot inkeer komt.

Cocu vindt een focuscoach overbodig bij PSV

Het blijft de vraag in hoeverre PSV is gegroeid en in staat is om de tegenstander bij de keel te grijpen om vervolgens niet meer los te laten. De Eindhovenaren kropen afgelopen seizoen soms te snel in hun schulp bij het verdedigen van een voorsprong, om vervolgens met hangen en wurgen de winst over de streep te trekken.

Mutaties

PSV raakte deze zomer steunpilaar Jeffrey Bruma kwijt aan VfL Wolfsburg en haalde als vervanger de transfervrije Daniel Schwaab van het gedegradeerde VfB Stuttgart. De Duitser maakte tegen Feyenoord een bemoedigend debuut.

Het is verder de verwachting dat aanvaller Steven Bergwijn dit seizoen zijn kans krijgt in de voorste linie van PSV. De 18-jarige flankspeler maakte vorig jaar een goede indruk bij Jong PSV en was ook op dreef voor Jong Oranje.

Steven Bergwijn krijgt dit seizoen zijn kans in de aanval van PSV

Het is overigens goed mogelijk dat PSV de komende weken nog een aantal spelers kwijtraakt. Zo geven Jetro Willems, Luciano Narsingh en Adam Maher de voorkeur aan een nieuw avontuur, maar is er naar verluidt alleen concrete belangstelling voor Willems.

PSV hoopt ook nog altijd op de komst van Marco van Ginkel, die dit jaar een half jaar van Chelsea werd gehuurd. De Engelse club wil nog geen besluit nemen over de toekomst van de middenvelder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl