Een baby wordt na de aanval behandeld in een ziekenhuis in Idlib
NOS Nieuws

'Gasaanval op dorp vlak bij crashplek Russische helikopter'

In een dorp in het noorden van Syrië is een aanval met gifgas geweest. Dat zegt een hulpverleningsgroep die volgens eigen zeggen bestaat uit neutrale Syriërs. De aanval was op grondgebied dat in handen is van de rebellen, vlak bij de plek waar gisteren een Russische helikopter uit de lucht werd geschoten.

Er zouden 33 mensen onwel zijn geworden. Op YouTube publiceerde de Syrische groep een video waarin is te zien hoe dorpsbewoners zuurstof krijgen toegediend. De mannen lijken te snakken naar adem.

Beelden van de nasleep van de gasaanval

De hulpverleners vermoeden dat er chloorgas is gebruikt. De Syrische groep heeft zich niet uitgelaten over de vraag wie achter de aanval zit.

De vijf inzittenden van de Russische helikopter die gisteren werd neergehaald, kwamen allemaal om het leven. Volgens het Russische ministerie van Defensie had de helikopter hulpgoederen afgeleverd in de belegerde stad Aleppo in het noorden van het land.

De partijen in het Syrische conflict ontkennen gifgas te gebruiken, maar ze beschuldigen elkaar daar wel van. De door de VS geleide coalitie verwijt de Syrische regering gifgas in te zetten, terwijl de Syrische regering en Rusland naar de rebellen wijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl