Julian King
NOS Nieuws

Nieuwe Britse Eurocommissaris krijgt post veiligheid

Hoewel de Britten van plan zijn uit de Europese Unie te stappen, stuurt Londen toch een nieuwe Eurocommissaris naar Brussel. De oud-ambassadeur in Parijs, Julian King, wordt binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor de nieuwe post veiligheid.

King volgt oud-commissaris Hill op. Die stapte na de uitslag van het brexit-referendum op. King krijgt een nieuwe post in de commissie.

Na de aanslagen in Brussel in maart dit jaar zei commissievoorzitter Juncker al dat hij de politieke slagkracht op het gebied van veiligheid en bestrijding van terrorisme in Europa wilde vergroten. En vorig jaar nam het Europees Parlement een veiligheidsagenda aan, waarin onder meer werd afgesproken om de inlichtingendiensten beter te laten samenwerken.

Digitaal, jihadisme en Europol

Volgens Juncker is het niet gek om de nieuwe Britse Eurocommissaris speciaal met dit thema te belasten. "Juist nu moet de Europese Unie krachtig optreden", schrijft Juncker. King gaat zich verder bezighouden met de digitale criminaliteit, Europol, teruggekeerde jihadstrijders en andere vormen van radicalisering.

Formeel moet de benoeming nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Dat houdt waarschijnlijk in september een hoorzitting over Kings benoeming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl