Militairen van het Nigeriaanse regeringsleger
NOS Nieuws

Leger Nigeria beschuldigd van afslachten sjiieten

Het Nigeriaanse leger heeft zich in december schuldig gemaakt aan buitensporig geweld tegen sjiitische moslims, zegt een onderzoekscommissie in het West-Afrikaanse land. In drie dagen tijd werden in de noordelijke stad Zaria 348 sjiieten gedood, schrijft de commissie in een rapport. Er zou één regeringsmilitair zijn omgekomen.

De onderzoekers pleiten voor het vervolgen van de militairen die verantwoordelijk zijn voor het bloedbad. Mensenrechtenorganisaties maakten na december al melding van moordpartijen, maar het leger heeft altijd tegengesproken dat er excessief geweld is gebruikt.

Wel zou het leger in actie zijn gekomen tegen sjiitische activisten in Zaria die van plan zouden zijn geweest de stafchef van het regeringsleger te doden.

Getuigen

Mensenrechtenorganisaties trokken dat verhaal al snel in twijfel. Ze krijgen nu gelijk van de onderzoekscommissie, die onder meer 87 getuigen hoorde en de beschikking kreeg over duizenden brieven en e-mails over de gebeurtenissen in december.

Sjiieten vormen een kleine minderheid in Nigeria, waar zo'n 180 miljoen mensen wonen. Het grootste deel van de bevolking is christelijk of soennitisch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl