NOS Sport

Barra da Tijuca moet broedplaats Nederlands volleybalsucces worden

Voorafgaand aan de groepsfase laten de Nederlandse volleybalsters de olympische hal links liggen. In plaats daarvan traint de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti bij een club in Barra da Tijuca, een woonwijk in het westen van Rio de Janeiro.

Volleybalsters verkiezen lokale hal boven olympische

Reden daarvoor zijn de beperkingen die het team ondervindt in de olympische hal. "Je mag daar maar anderhalf uur trainen, op een tijdstip dat voor je wordt bepaald. Dat willen we natuurlijk niet", vertelt Guidetti.

Op de nieuwe locatie ontsnapt zijn team een beetje aan de hectiek rondom de Olympische Spelen. Het is er rustig en fijn werken voor Oranje, onder toeziend oog van een handvol toeschouwers, neergezet op plastic tuinstoelen langs de zaal. "We wilden een club dichterbij het olympisch dorp, waar we altijd kunnen komen", aldus een tevreden Guidetti.

Oranje, de nummer elf van de wereld, is in Brazilië ingedeeld in een loodzware poule met China, de Verenigde Staten, Italië, Puerto Rico en Servië. Maar het gevoel bij de volleybalsters is goed, zoals dat eigenlijk al het geval is sinds de aanstelling van de Italiaan, begin vorig jaar.

Guidetti bracht het geloof terug in de ploeg, met als ultieme beloning de plaatsing voor de Spelen, voor het eerst in twintig jaar. Gaat het dan allemaal crescendo? Nee, want Oranje heeft te maken met een blessuregeval: Quinta Steenbergen kampt met een scheurtje in haar kniepees.

Geblesseerde Steenbergen verwacht er tegen China te staan

Zaterdag staat de eerste groepswedstrijd tegen China op het programma, dus de tijd dringt voor de middenblokkeerster. "Ik heb het gevoel dat ik het ga redden", spreekt Steenbergen met vertrouwen. "Ik heb vanmorgen krachttraining kunnen doen zonder pijn. Ik doe er alles voor. Actief zijn op de Spelen is mijn grootste droom. Afhaken is eigenlijk geen optie."

Ook haar coach denkt dat Steenbergen zaterdag gewoon kan spelen. "Het ziet er goed uit, het lijkt me geen probleem. Maar het zijn de Spelen, dus we kunnen geen risico lopen." Vandaar dat Guidetti Nicole Koolhaas heeft laten overvliegen als eventuele vervangster. Tot een dag voor de eerste wedstrijd kan de selectie van Oranje worden aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl