NOS NieuwsAangepast

Topambtenaar gaf VS moordadvies

Een topambtenaar van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikanen geadviseerd de meest gevreesde Afrikaanse rebellenleider, Joseph Kony, te vermoorden. Dit valt op te maken uit een ambtsbericht van de Amerikaanse ambassade in Den Haag, dat de NOS van WikiLeaks heeft gekregen. Het gaat om een advies in juli 2008 van Wepke Kingma, toenmalig directeur Afrika op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Amerikanen noemen zijn suggestie een voorbeeld van de neiging van Nederlanders ongezouten hun mening te geven aan bondgenoten. "Kingma suggereerde dat de Verenigde Staten het beste 'een prijs op het hoofd' kunnen zetten van Joseph Kony, leider van het Verzetsleger van de Heer, en plaatselijke figuren in Congo zouden moeten aanmoedigen zich over hem 'te ontfermen'.

Joseph Kony is de meest gezochte rebellenleider van Afrika. Zijn Verzetsleger van de Heer zaait al 25 jaar dood en verderf in het grensgebied van Uganda, Congo en Sudan. De rebellenbeweging heeft tienduizenden kinderen ontvoerd om te dienen als kindsoldaten en seksslaven.

Oorlogsmisdaden

Kony is door het Internationaal Strafhof in Den Haag beschuldigd van oorlogsmisdaden, maar weigert zichzelf aan te geven. Hij houdt zich vermoedelijk schuil in Congo, Sudan of de Centraal-Afrikaanse Republiek. Pogingen van de legers van die landen om Kony en de andere rebellenleiders op te pakken, mislukken steevast.

In november vorig jaar kwam president Obama met een plan voor politieke en logistieke steun aan de betrokken Afrikaanse regeringen om het Verzetsleger van de Heer te ontwapenen. Obama reageerde daarmee op een oproep van het Amerikaanse Congres om de moorden, verkrachtingen en verminkingen door de rebellen te stoppen. In zijn brief aan het Congres schrijft Obama dat "Kony en zijn commandanten moeten worden opgepakt of verwijderd van het strijdtoneel".

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren, omdat het om Amerikaanse ambtsberichten gaat en vertrouwelijke gesprekken. Ook wijst het ministerie erop dat ambtenaren onder de verantwoordelijkheid van de minister vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl