NOS NieuwsAangepast

Eenheidsregering Tunesië benoemd

In Tunesië is de nieuwe, tijdelijke regering van nationale eenheid gepresenteerd. Daarin zijn ook drie leiders van de oppositiepartijen benoemd.

De ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie van de oude heersende partij van de verdreven president Ben Ali houden hun post. Ook de minister van Financiën wordt herbenoemd.

Kritiek

Eén van de belangrijkste Tunesische oppositieleiders heeft felle kritiek op de nieuwe regering. Moncef Marzouki noemt het kabinet een farce.

Hij zei dat alleen in naam een regering van nationale eenheid is gevormd, omdat er nog altijd medewerkers van de gevluchte president Ben Ali in zitten.

De oppositieleden in de tijdelijke regering zijn volgens Marzouki ook ongeschikt. "De politici die Tunesië echt vertegenwoordigen, zijn door Ben Ali verdreven", aldus Marzouki, die zelf in ballingschap leeft in Parijs.

Dinsdag wil hij naar Tunesië terugkeren en zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen.

Corruptie

De nieuwe tijdelijke regering wil als eerste daad alle politieke gevangenen vrijlaten. Daarnaast willen ze onderzoek doen naar de allerrijksten in het land en corruptieverdachten aanpakken.

Premier Ghannouchi heeft beloofd binnen twee maanden nieuwe verkiezingen te organiseren.

Protesten

In de hoofdstad Tunis zijn nog steeds zo'n duizend demonstranten op de been. Ze protesteren tegen de regeringsdeelname van de partij van de gevluchte leider Ben Ali.

Volgens correspondent Nicole Lefever is de situatie op straat erg onvoorspelbaar. "Soms is het erg rustig, en zijn de winkels gewoon open, maar dat kan zomaar omslaan."

Lefever werd zelf aangehouden door agenten in burger en meegenomen naar het bureau. "Dat was best angstig en intimiderend", vertelt ze, "het is vervelend werken voor ons, maar voor de Tunesiërs zelf is het pas echt onveilig. Zij voelen zich niet beschermd omdat er nog zo'n duizend leden van de presidentiële garde op straat lopen en die hebben veel wapens."

Bij de protesten in Tunis is een Franse fotograaf overleden. Hij was geraakt door een traangasgranaat. Volgens de regering hebben de protesten in Tunesië tot nu toe aan 78 burgers het leven gekost.

De schade door de demonstraties wordt geschat op ruim anderhalf miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl