NOS Nieuws

'Zwarte Zaterdag minder druk dan vorig jaar'

Het was vandaag overal minder druk op de wegen dan vorig jaar op Zwarte Zaterdag. Volgens de ANWB komt dat doordat mensen afgelopen week al op vakantie zijn gegaan, juist om deze drukke dag te vermijden.

"Vorig jaar stond er op Zwarte Zaterdag op het drukste punt 880 kilometer file, vandaag was dat 688", zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. Het drukst was het rond 13.00 uur vanmiddag.

Hoewel het dus rustiger was dan vorig jaar, was het nog altijd druk op de wegen. Zo stond er op de Autoroute du Soleil in Frankrijk een lange file. Daar liepen de wachttijden op tot meer dan drie uur. Op de A71 en A75 was het ook druk omdat er bij Clermont-Ferrand een ongeluk was gebeurd.

Files in Europa op zwarte zaterdag

Er stond ook de hele nacht en een groot deel van de dag een file voor de Gotthardtunnel in Zwitserland. Tot ongeveer 13.30 uur vanmiddag moesten mensen daar twee uur wachten. Rond 16.30 uur was de wachttijd nog een half uur. Vakantiegangers die al terugkomen naar Nederland hebben minder geluk. Die kunnen nog steeds in een file met een vertraging van twee uur belanden.

Op de route naar de Balkan leidden wegwerkzaamheden in Duitsland tot vertragingen. Op de A3 tussen Neurenberg en Passau liep de vertraging op tot anderhalf uur. Op dezelfde weg vanuit Frankfurt richting München stond ook file.

Volgens de ANWB waren er ook veel opstoppingen tussen Hannover en de Deense grens. Ook daar moesten mensen vaak anderhalf uur tot twee uur wachten.

De files nemen nu snel in lengte af. De ANWB verwacht morgen ook veel auto's op de weg, maar de verkeersdienst denkt niet dat het zo druk wordt als vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl