President Duterte toen hij de wapenstilstand afkondigde
NOS Nieuws

Filipijnse president Duterte trekt bestand met opstandelingen in

De Filipijnse president Duterte heeft een eenzijdig staakt-het-vuren met maoïstische opstandelingen beëindigd. Hij had geëist dat de groep vandaag ook een wapenstilstand zou afkondigen.

Duterte kondigde het bestand afgelopen maandag af. Twee dagen later doodden de communisten een soldaat. Daarop stelde de president de groep een ultimatum. Voor zaterdag moesten de maoïsten verantwoording afleggen en een eigen bestand afkondigen. De opstandelingen vroegen om meer tijd, zodat ze de voorwaarden konden bestuderen.

Maar Duterte gunt hen die tijd dus niet. Omdat de maoïsten niet aan zijn eisen hebben voldaan, trekt hij de wapenstilstand in. Hij beval het leger alle "gevaren voor de nationale veiligheid te neutraliseren, de bevolking te beschermen, de wet te handhaven en de vrede in het land te bewaren".

Vredesbesprekingen

De omgekomen soldaat was volgens de autoriteiten teruggeroepen na de afkondiging van het eenzijdige bestand. Op de terugreis zou hij zijn gedood.

Over een maand staan vredesbesprekingen tussen de regering en de opstandelingen gepland in Oslo. Het is onduidelijk of die nu doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl