President Erdogan
NOS Nieuws

'Erdogan handhaaft aanklachten tegen buitenlanders'

De Turkse president Erdogan trekt alleen aanklachten in tegen Turken die hem zouden hebben beledigd. Zaken van mensen uit andere landen die hem hebben beledigd worden niet geschrapt, heeft een van zijn advocaten laten weten aan het Duitse nieuwsprogramma Tagesschau.

Vandaag werd bekend dat de Turkse president de aanklachten intrekt. Het was onduidelijk of Erdogan ook doelde op de beledigingen die in het buitenland zijn geuit. Volgens Tagesschau kunnen die mensen wel rekenen op een rechtszaak.

In een artikel op de website van het nieuwsprogramma wordt specifiek de Duitse komiek Jan Böhmermann genoemd. Zijn zaak wordt niet geschrapt. "De aankondiging heeft alleen betrekking op Turkije", zegt advocaat Ralf Höcker. "In Duitsland verandert er voorlopig niets."

Erdogan vroeg afgelopen voorjaar aan Duitsland om uitlevering van Böhmermann vanwege een satirisch gedicht dat de komiek over hem had voorgedragen.

Ebru Umar

Het is niet duidelijk of de zaak van de Nederlandse Ebru Umar nu ook wordt geschrapt. Voor zover bekend loopt er in Turkije een onderzoek tegen de columniste. Ze zou president Erdogan via Twitter hebben beledigd.

Een paar maanden geleden maakten de Turkse autoriteiten bekend dat er een kleine 2000 aanklachten lopen voor belediging van het staatshoofd, onder meer tegen een aantal politieke tegenstanders. Hoeveel het er precies zijn, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl