Politie België
NOS Nieuws

Groot tekort aan rechercheurs bij Belgische politie

De Belgische politie kampt met een groot tekort aan rechercheurs. Veel gewone agenten en rechercheurs worden momenteel ingezet voor operaties tegen terreur, waardoor de andere afdelingen van de politie onderbemand raken. Volgens Belgische media kampt de onderzoeksafdeling voor criminaliteit in Brussel zelfs met een tekort van 50 procent.

In Antwerpen is er een tekort van ongeveer 30 procent aan rechercheurs en in Luik, Charleroi en Gent schommelt het tekort tussen 20 en 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van minister Jambon van Binnenlandse Zaken, waar het Belgische De Tijd over schrijft.

Vacatures

Volgens de minister is de capaciteit voor de bestrijding van terrorisme al verdubbeld, "maar het vergt nu eenmaal tijd om terrorismeafdelingen te versterken". Jambon: "Het is wachten op vacatures, selecties, benoemingen."

Totdat alle vacatures op de afdeling voor terrorisme ingevuld zijn, worden daar dus ook gewone rechercheurs ingezet, om bijvoorbeeld camerabeelden te bekijken. Daardoor komen ze niet toe aan alle andere criminaliteitsdossiers.

Volgens correspondent Thomas Spekschoor leidt dat tot zorgen in België: "De angst is hier dat terrorisme wellicht goed bestreden wordt, maar dat je met andere vormen van criminaliteit steeds makkelijker wegkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl