Harry Potter op het toneel in het Palace Theatre in Londen
NOS Nieuws

Fans en critici dolenthousiast over Harry Potter on stage

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

Vanavond is de première van Harry Potter and the Cursed Child in Londen. Het is het volgende hoofdstuk in de Potter-saga: een verhaal dat speciaal werd geschreven voor het theater. En zoals gebruikelijk met de producties over de tovenaarsleerling is het ongelofelijk populair.

Het stuk duurt twee keer 2,5 uur en de belangstelling is gigantisch. De eerste lading kaarten, 175.000 stuks, was in een etmaal uitverkocht. Komende donderdag gaan er 250.000 nieuwe kaarten in de verkoop.

Bij de laatste try-outs staat er een lange rij bij de 'return tickets'. Allemaal fans die hopen op kaartjes die op het laatste moment worden teruggebracht. Voor de 25-jarige Allison uit New York was het toneelstuk de belangrijkste reden om naar Londen te komen. Vorige week zag ze het stuk al een keer en nu is ze er weer in de hoop twee kaartjes te bemachtigen. "Ik wil gewoon dat mijn moeder het ook ziet."

  • NOS / Suse van Kleef
  • NOS / Suse van Kleef
    Fans in de rij voor teruggebrachte kaartjes
  • NOS / Suse van Kleef
    Bezoekers wordt gevraagd het plot geheim te houden: keep the secrets

"Het was fantastisch, ongelofelijk", verklaart de Amerikaanse haar enthousiasme. "Het is echt een voortzetting van het verhaal van Harry Potter, maar daarnaast is het ook gewoon een heel goed theaterstuk. De sets zijn fantastisch, de kostuums, de acteurs. Ik ben zo onder de indruk. Ik denk dat je het ook te gek vindt als je geen Harry Potter-fan bent, en de fans zullen het helemaal geweldig vinden."

De 22-jarige Anna uit Duitsland staat ook in de rij en de spanning is zichtbaar op haar gezicht. "Ik heb in januari geprobeerd om op de normale manier kaartjes te krijgen. Dat lukte niet. De afgelopen vijf weken heb ik constant geprobeerd om toch kaartjes te regelen: online, vooral. Dat lukte ook niet. Het is echt onmogelijk."

Maar, na vier uur in de rij, komt een medewerker van het theater haar en haar vriend halen: er zijn twee kaartjes teruggebracht. Glunderend haast ze zich naar binnen. "Maakt niet uit hoe duur ze zijn, ik neem ze."

Lovende recensies

Deze week verschenen de recensies van Harry Potter and the Cursed Child in de Britse kranten: stuk voor stuk zijn de critici lovend. Sommigen geven vier sterren, maar de meesten het maximale aantal van vijf.

De voorstelling is niet alleen een publiekstrekker, maar ook een artistiek hoogtepunt, zegt Michael Shenton, recensent voor theaterblad The Stage. "Het is compleet anders dan alles wat ik in mijn carrière heb gezien: uniek, rauw theater, en toch ontzettend indrukwekkend."

De special effects zijn buitenaards goed. Het is magie op een podium.

Bezoeker van Harry Potter and the Cursed Child

"Ik ben wel verrast dat het zo goed is", geeft Shenton toe. "Ik wist dat het team dat schrijfster J.K. Rowling om zich heen had verzameld voor dit project goed was, maar dit overtreft echt al mijn verwachtingen. Het kan enorm fout gaan: zo'n succesvolle franchise naar een theater brengen. Wat dacht je van The Lord of the Rings? Die toneelversie is een paar jaar geleden ontzettend geflopt. Maar dit stuk wordt denk ik net zo’n klassieker als The Phantom of the Opera en The Lion King."

De fans die uit het Palace Theatre komen na de laatste try-outs zijn het daar uiteraard mee eens. "Een van de beste stukken die ik ooit heb gezien", glundert een man. "De special effects zijn buitenaards goed. Het is magie op een podium."

Plot blijft geheim

"Fantastisch!" roept een groep twintigers. "Ik kan bijna niet uit mijn woorden komen, zo erg heb ik genoten", zegt een van de vrouwen. Wat er precies zo geweldig was, dat willen de meeste fans niet zeggen. Om de verrassing het grootst te houden voor alle fans roept Harry Potter-auteur J.K. Rowling al weken op tot geheimhouding van het plot.

Allison uit New York verklapt ook niets: "Ze wilde niet dat we het zouden verpesten voor de rest die het nog niet heeft gezien. Je krijgt zelfs buttons na de show waarop staat: 'Keep the Secrets', nou dat doe ik zeker."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl