NOS NieuwsAangepast

Geheime bankgegevens naar WikiLeaks

Een oud-bankier bij een Zwitserse bank heeft WikiLeaks twee cd's gegeven met de gegevens van 2000 mensen die mogelijk de belasting hebben ontdoken. Dat gebeurde tijdens een persconferentie in Londen.

Rudolf Elmer zegt dat de gegevens van minstens drie financiële instellingen afkomen. Volgens hem bevatten de cd's informatie over multinationals, financiële bedrijven en rijke prominenten uit verschillende landen uit de periode 1990-2009. Elmer zegt dat daar zeker veertig politici bijzitten.

Zwart geld

Elmer zei tijdens de persconferentie tegen 'het systeem' te zijn. Volgens hem is er een geavanceerd netwerk waarmee zwart geld wordt doorgesluisd naar bankrekeningen in het buitenland. "Ik heb het allemaal gezien, ik weet dat dat de dagelijkse praktijk is", zei Elmer als antwoord op de vraag waarom hij zichzelf als bron onthult. De bankier zegt dat hem geld was aangeboden als hij zijn mond zou houden.

De oud-bankier leidde een bank op de Kaaimaneilanden. Hij moet woensdag in Zwitserland voor de rechter verschijnen omdat hij een paar jaar geleden ook al een keer het bankgeheim schond door gegevens aan WikiLeaks te sturen

Namen

WikiLeaks-voorman Assange heeft gezegd dat het een paar weken duurt voordat alle informatie is geanalyseerd. Daarna komt hij met de namen naar buiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl