NOS Nieuws

Erdogan trekt aanklachten wegens belediging in

De Turkse president Erdogan trekt alle aanklachten in tegen mensen die hem zouden hebben beledigd. Hij noemt het een eenmalig gebaar van goede wil, ingegeven door gevoelens van eenheid na de mislukte staatsgreep van twee weken geleden.

Onduidelijk is om hoeveel aanklachten het precies gaat. Een paar maanden geleden maakten de Turkse autoriteiten bekend dat er een kleine 2000 aanklachten lopen voor belediging van het staatshoofd, onder meer tegen een aantal politieke tegenstanders.

Ook tegen de Nederlandse columnist Ebru Umar loopt voor zover bekend nog een onderzoek in Turkije. Het is niet duidelijk of ook haar zaak nu wordt geschrapt. Zelf houdt ze een slag om de arm. "Er zal ongetwijfeld een uitzondering op de regel zijn", schrijft ze op Twitter. "12 aanklachten tegen mij. Kijken hoeveel er komen te vervallen."

Sowieso is onbekend of Erdogan ook doelt op beledigingen die in het buitenland zijn gedaan. In dat geval zou ook de Duitse komiek Jan Böhmermann een rechtszaak ontlopen. Erdogan vroeg Duitsland afgelopen voorjaar om vervolging van Böhmermann vanwege een satirisch gedicht over hem.

Niet solidair

Tijdens de toespraak waarin hij het besluit bekendmaakte, reageerde Erdogan ook op de westerse kritiek op de harde hand waarmee hij critici aanpakt na de mislukte coup. Duizenden tegenstanders zijn vastgezet vanwege steun aan Fethullah Gülen, volgens Erdogan de kwade genius achter de couppoging.

"Sommige mensen geven ons advies omdat ze zich zorgen maken", zei Erdogan. "Ze moeten zich er niet mee bemoeien." De president klaagde over een gebrek aan solidariteit binnen de Europese Unie na de couppoging, waarbij honderden burgers omkwamen. Geen enkele EU-functionaris is hem in Turkije komen condoleren, zei hij.

Eerder op de dag haalde Erdogan ook al uit naar de Verenigde Staten, omdat dat land vooralsnog niet wil overgaan tot uitlevering van zijn aartsrivaal Gülen. Volgens de president kiest de VS de kant van de samenzweerders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl