NOS NieuwsAangepast

'Watersnood duurste ramp in Australië'

De watersnoodramp dreigt de kostbaarste natuurramp in Australië te worden zegt de Australische minister van Financiën. "De wederopbouw zal een kwestie van jaren zijn."

Bij de zware overstromingen in de noordelijke deelstaat Queensland zijn dit jaar circa dertig mensen omgekomen. Brisbane, de hoofdstad van de deelstaat, werd vorige week zwaar getroffen door een overstroming die wel omschreven wordt als een 'binnenlandse tsunami'.

Klik hier voor interactieve foto's van Brisbane voor en na de overstromingen.

De overstromingen hebben in Queensland zo'n 30.000 huizen onder water gezet en 57.000 huizen zitten nog steeds zonder stroom. Er worden nog twaalf mensen vermist.

Horsham

De watersnoodramp dreigt zich nu te verplaatsen naar het zuidoosten van het land. Het stadje Horsham, tussen Melbourne en Adelaide, bereidt zich voor op overstromingen die volgens voorspellingen de ergste in meer dan honder jaar zullen zijn.

De rivier Wimmera zal naar verwachting buiten zijn oevers treden en het stadje in tweeën splijten. Ook andere plaatsen in de deelstaat Victoria lopen gevaar. De brandweer en hulpdiensten hebben 45.000 zandzakken uitgedeeld om gebouwen tegen het water te beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl