Dirk Kuijt en Giovanni van Bronckhorst luisteren aandachtig naar Phillip Cocu en Luuk de Jong
NOS Voetbal

'Johan Cruijff Schaal is misschien geen titel, maar wel een prijs'

Als we op het verleden afgaan, is Luuk de Jong de afgetekende favoriet om zondag de Johan Cruijff Schaal in de lucht te steken. "Volgens mij heb ik er drie gewonnen en ook drie keer gescoord", rekent de aanvoerder van PSV voor. Ook zijn trainer Phillip Cocu kent het gevoel: "Dat is mij ook wel eens overkomen, ja."

Hoe anders is dat bij de tegenstander. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst won de Spaanse Supercup met Barcelona, aanvoerder Dirk Kuijt deed dat in Turkije met Fenerbahçe. Maar de winst in het Nederlandse prestigeduel zou voor beiden een primeur zijn.

PSV en Feyenoord klaar voor Johan Cruijff Schaal

Voor Kuijt is het zelfs de eerste keer dat hij om de Johan Cruijff Schaal mag strijden. "Dat had eerder gekund, want met FC Utrecht won ik de beker. Dat kwam er niet van, want die zomer ging ik naar Feyenoord. Vanaf dat moment dacht ik veel prijzen te gaan winnen. Dat heeft toen nog even geduurd, maar in de afgelopen vijf jaar heb ik ieder jaar een prijs gewonnen."

En dus wil de 36-jarige routinier maar wat graag beslag leggen op de Johan Cruijff Schaal. "Dit is misschien niet de meest begeerde prijs, maar wel een lekker begin van het seizoen."

PSV favoriet

Landskampioen PSV is uiteraard de favoriet zondag in de Arena. De ploeg uit Eindhoven maakte indruk met oefenzeges op Saint-Étienne, Sporting Portugal en FC Porto. Maar afgelopen week liep het tegen een zeperd aan tegen het kleine broertje, FC Eindhoven.

PSV verloor met 1-0 in de Lichtstad-derby. Dat was tegen het zere been van aanvoerder De Jong. "Ik kan heel slecht tegen mijn verlies, dus daar baalde ik flink van."

Voor trainer Cocu is de Johan Cruijff Schaal vooral een graadmeter. "Misschien is dit geen titel, maar wel een prijs. Dan moet je wel de ambitie hebben om hem te winnen. Zeker tegen Feyenoord", aldus Cocu, die alleen Jeffrey Bruma zag vertrekken deze zomer.

"De kern is intact gebleven, maar het is niet gezegd dat dat ook zo blijft. Er zijn een paar grote transfers geweest en dus gaan andere clubs ook zoeken naar nieuwe spelers. Die kunnen zomaar bij ons aankloppen. Dat is de realiteit."

Feyenoord droomt altijd

Feyenoord-trainer Van Bronckhorst draait er niet omheen: "PSV is al twee jaar de terechte kampioen, de ploeg is uitgebalanceerd. Kortom, een hele serieuze tegenstander. Wij moeten laten zien dat we de strijd aan kunnen."

Omgekeerd weet Cocu zeker dat Feyenoord verder is dan vorig seizoen, hoewel er op de Deense spits Nicolai Jørgensen na geen grote aankopen werden gedaan. Sterker, de trainer van PSV schaart de Rotterdammers gewoon onder de titelkandidaten.

"In Rotterdam is vaak heel veel hoop aan het begin van de zomer", relativeert Kuijt. "Vorig jaar hebben we in de beker laten zien dat we tot veel in staat zijn. De kans is heel klein dat Feyenoord dit seizoen vier prijzen wint. Eentje zou al heel mooi zijn. Maar je moet wel altijd in het maximale geloven."

Belangrijkste resultaten oefenduels

PSVFeyenoord
PSV - Saint-Étienne 2-1Feyenoord - Anderlecht 3-1
PSV - Sporting Portugal 5-0Feyenoord - Valencia 2-1
PSV - FC Porto 3-0
PSV - FC Eindhoven 0-1

Eerste Cruijff Schaal zonder Cruijff

Feyenoord speelt zondag in het vertrouwde thuistenue tegen PSV in de traditionele seizoensopener. Voor het eerst in jaren zullen er ook Rotterdamse fans aanwezig zijn in Amsterdam. Ook is de verlenging afgeschaft, bij een gelijke stand na negentig minuten volgen er meteen strafschoppen.

En het is natuurlijk voor het eerst dat de naamgever van de Supercup niet meer in leven is. "Johan Cruijff is een legende", beaamt Van Bronckhorst. "Dat maakt het dit jaar wel speciaal. Hij is ons voorbeeld, dat is hij en blijft hij. Ook in deze wedstrijd."

Voorgaande edities Johan Cruijff Schaal

1949: SVV                     2003: PSV
1991: Feyenoord2004: FC Utrecht
1992: PSV2005: Ajax
1993: Ajax2006: Ajax
1994: Ajax2007: Ajax
1995: Ajax2008: PSV
1996: PSV2009: AZ
1997: PSV2010: FC Twente
1998: PSV2011: FC Twente
1999: Feyenoord2012: PSV
2000: PSV2013: Ajax
2001: PSV2014: PEC Zwolle
2002: Ajax2015: PSV

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl