De mug die het zika-virus verspreidt
NOS Nieuws

Eerste zika-besmetting door muggen in VS

Voor het eerst is het zika-virus in de Verenigde Staten door muggen overgedragen. Volgens de gouverneur van Florida zijn drie mannen en een vrouw besmet door een muggenbeet.

Tot nu toe waren alle Amerikanen die het zika-virus dragen besmet geraakt in het buitenland of door onveilige seks. Medische experts hielden er al langer rekening mee dat de muggen die het virus bij zich dragen, de Verenigde Staten zouden bereiken en daar mensen zouden gaan steken.

Verspreiding

Door de nu vastgestelde aanwezigheid van de muggen in de VS neemt de kans op verspreiding van het virus daar aanzienlijk toe. Het Amerikaanse Nationale Instituut voor Allergieën en Besmettelijke Ziekten gaat er niet van uit dat het zika-virus in de VS op net zo'n grote schaal om zich heen grijpt als in Brazilië en Puerto Rico.

Het zika-virus verspreidde zich tot nu toe voornamelijk in de Caraïben en in Midden- en Zuid-Amerika, waar het vooral door muggen wordt overgedragen. Het virus kan bij zwangere vrouwen ernstige schade veroorzaken bij hun ongeboren kind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl