Bij de stichting Nida in Rotterdam gingen stenen door de ruit. Nida heeft volgens sommige Turken banden met Gülen
NOS Nieuws

Politie druk met incidenten rond mislukte staatsgreep Turkije

Het aantal meldingen en aangiften bij de politie waarin de woorden Gülen en/of Erdogan voorkomen is direct na de mislukte staatsgreep in Turkije sterk gestegen. De politie heeft daar een trendgrafiek over gepubliceerd.

Vooral de dag direct na de couppoging, 16 juli, is er een duidelijke piek te zien. Er waren toen rond de 55 meldingen, 10 keer zoveel als in de week ervoor. In de dagen daarna halveerde het aantal meldingen weer. Onder meer in Rotterdam waren spanningen.

Verspreid over Nederland werden er enkele tientallen aangiften gedaan die iets met de staatsgreep in Turkije te maken hadden. De politie benadrukt dat de cijfers vooral een indicatie geven en geen absolute aantallen betreffen, omdat er mogelijk incidenten onterecht in verband zijn gebracht met de mislukte staatsgreep, of dat dat onterecht niet is gebeurd.

Minister Van der Steur zei gisteren al dat er sinds de couppoging tientallen aangiftes van bedreigingen of intimidaties zijn binnengekomen die zijn ontstaan tussen groepen binnen de Turkse gemeenschap.

De trendgrafiek die de politie heeft verspreid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl