NOS Nieuws

Texel wordt hotspot voor buitenlandse backpacker

  • Matthijs Holtrop

    Verslaggever

  • Matthijs Holtrop

    Verslaggever

Texel maakt zich op voor toeristen uit exotische bestemmingen nu reisgids Lonely Planet het eiland heeft opgenomen in de top-10 van aanbevolen reisbestemmingen. En of het door de gids komt of het goede weer: het aantal toeristen op Texel is de laatste maanden gestegen.

Op de veerboten naar Texel zitten de laatste maanden 4 procent meer reizigers en 2 procent meer voertuigen. "Als de zon schijnt, komen mensen graag een dagje naar het eiland", zegt directeur Kees de Waal van veerdienst TESO. "Maar steeds vaker zien we ook toeristen uit het verre oosten."

De Waal durft de groei van het aantal klanten niet louter toe te schrijven aan de reisgids, maar een effect is er wel. "Je ziet dat er ander publiek is, dat valt wel op. Zodra ze op het eiland zijn nemen ze direct de moeite om op onderzoek uit te gaan en om zich heen te kijken. De nieuwe toeristen komen op plekken waar anderen niet komen. Ze beginnen al met foto's nemen op de dijk als ze 100 meter van de boot zijn. De Nederlandse en Duitse toeristen gaan eerst naar de camping."

Als je de natuur hier ziet, die is ongerept en uitstekend beschermd. Werkelijk 'magnifique'.

Een Franse toerist op Texel

Volgens verslaggever Matthijs Holtrop zijn de meeste toeristen Duits of Nederlands. Maar een echtpaar uit Zuid-Frankrijk kwam naar Texel na de tips uit de Lonely Planet.

"We hebben maar weinig tijd en dan heb je niet veel keus, dus dan is het makkelijk kiezen. Als je de reisgids volgt, dan hoef je er ook niet lang over na te denken." En het is me niet tegengevallen. "Als je de natuur hier ziet, die is ongerept en uitstekend beschermd. Werkelijk magnifique."

De ondernemers op Texel profiteren van de extra aandacht, zegt de bedrijfsleider van een strandtent . "Misschien moeten we de menukaart maar eens gaan vertalen in het Engels. En meer streekproducten, meer van Texel. Dus dat betekent meer vis op de kaart."

Bij de VVV valt de aandacht nog mee van toeristen uit exotische oorden. Er zijn Israëlische en Spaanse toeristen geweest met de nieuwste versie van de Lonely Planet.

  • Matthijs Holtrop / NOS
  • Matthijs Holtrop / NOS

Opvallend is dat Nederlanders vrezen het eiland te moeten delen. "Die zeggen: liever niet, laat die buitenlanders maar thuisblijven. Mensen voelen zich hier snel thuis, dus dan denken ze al snel: 'dit is mijn eiland'. Maar dat het hier zo mooi is wil je ook delen", zegt Nicolette Dapper van de VVV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl