Het portret
NOS Nieuws

Armada-portret Elizabeth nu van alle Britten

Een van de beroemdste portretten van de Britse koningin Elizabeth I is nu eigendom van alle Britten. Het Armada-portret van de koningin kon na een succesvolle crowdfundingsactie gekocht worden van de afstammelingen van Francis Drake.

Het schilderij toont Elizabeth op het hoogtepunt van haar macht, als ze net een Spaanse invasiemacht op zee heeft verslagen. Op de achtergrond van het portret is de overwinning afgebeeld.

Het illustreert een doorslaggevend conflict, inspirerend leiderschap van een vrouw, zeemacht en de opkomst van de Gouden Eeuw van Elizabeth.

Donateur

Veel Britten zullen de afbeelding van de Virgin Queen (1533-1603) kennen uit de geschiedenisboekjes. Het bepaalt tot de dag van vandaag grotendeels het beeld van de koningin, zoals blijkt uit films als Shakespeare in love met Judi Dench en Cate Blanchetts Elizabeth.

"Dit is een historisch icoon", zegt een van de grote donateurs. "Het illustreert een doorslaggevend conflict, inspirerend leiderschap van een vrouw, de Britse macht op zee en de opkomst van de Gouden Eeuw van Elizabeth."

Het werk was eigendom van de Engelse zeeheld Francis Drake, een gunsteling van Elizabeth. Hij was viceadmiraal van de vloot die de Spanjaarden versloeg. Het schilderij was eeuwenlang in handen van zijn afstammelingen.

Cupcakes

Toen de familie het besloot te verkopen, begon Royal Museums Greenwich een crowdfundingactie om het schilderij te kopen. Het museum maakte alvast het hele aankoopbudget voor het jaar ervoor vrij, een half miljoen euro. Ook was er een grote donatie van het Heritage Lottery Fund, 9 miljoen euro.

De rest van de 12 miljoen euro werd in 10 weken opgehaald door 8000 donateurs. Zo roemen de initiatiefnemers een 7-jarig meisje dat 400 cupcakes met de afbeelding van Elizabeth verkocht.

De cupcakes die Christina Ryder (7) verkocht

Het portret is vanaf 11 oktober te zien in het Queen's House in Greenwich, ooit onderdeel van het paleis waar Elizabeth werd geboren. Volgend jaar volgt een grondige restauratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl