Een vakantiehuisje op Schiermonnikoog
NOS Nieuws

Verkoop vakantiewoningen bijna verdubbeld

Vakantiewoningen zijn in trek. Het afgelopen jaar kochten 3130 mensen een nieuwe of bestaande vakantiewoning in Nederland. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

Ook de prijzen stijgen, zegt makelaarsvereniging NVM. Een recreatiewoning is in een jaar tijd gemiddeld 8 procent duurder geworden.

Belegging

Jarenlang lag het aantal transacties rond de 1850 woningen, maar het laatste jaar gaat het hard. Vooral in de Veluwe, aan de kust van Noord-Holland en Zeeland schieten de verkopen omhoog.

Volgens de makelaars zien mensen de huizen als belegging. "Kopers beschouwen de aankoop als een alternatieve belegging nu spaargeld en obligaties zeer weinig opleveren, en aandelen als te risicovol worden gezien", zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman.

De makelaars verwachten dat de prijzen het komende jaar blijven stijgen. In Zeeland merken ze dit jaar dat vakantiehuizen snel duurder worden.

Bijbouwen

Er is vooral vraag naar nieuwbouw vakantiewoningen. Er wordt daarom veel bijgebouwd aan de kust. Volgens Natuurmonumenten lijdt de natuur onder al die bouwprojecten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl