De Australische oud-premier Rudd
NOS Nieuws

Australië wil oud-premier Rudd niet als VN-baas

De Australische regering weigert oud-premier Kevin Rudd voor te dragen als opvolger van VN-chef Ban Ki-moon. Premier Turnbull noemt zijn voorganger niet geschikt voor de baan.

Rudd had zichzelf twee weken geleden voorgedragen als kandidaat om de VN te gaan leiden. De post van secretaris-generaal komt eind dit jaar vrij als Ban na twee termijnen vertrekt.

Voor een kandidatuur had hij de steun nodig van de Australische overheid. Rudd hoopte dat zijn staat van dienst als oud-premier en topdiplomaat voldoende was om de conservatief Turnbull te overtuigen, hoewel hij zelf Labor-politicus is.

Dat was echter niet het geval. "Je moet jezelf één fundamentele vraag stellen: gelooft de regering, geloven wij, geloof ik als premier dat Rudd geschikt is voor die rol? Mijn afgewogen oordeel is dat dat niet het geval is", zei Turnbull tegen journalisten.

Australische regering vindt eigen oud-premier ongeschikt als chef VN

Oost-Europa

Turnbull weidde verder niet uit over waarom hij Rudd niet wilde voordragen, maar benadrukte dat het niet kwam omdat hij geen partijgenoot is. Australische media herinneren eraan dat Rudd als premier grillig kon zijn en door de chaos in zijn partij de verkiezingen verloor.

Rudd heeft nog niet gereageerd op de afwijzing.

Naast Rudd heeft nog een tiental anderen zich gemeld voor de post, onder wie oud-premier van Nieuw-Zeeland Helen Clark en Unesco-directeur Irina Bokova. Het lijkt erop dat een kandidaat uit Oost-Europa dit keer een goede kans maakt, omdat Rusland eindelijk eens een VN-chef uit zijn regio wil zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl