Indonesiërs demonstreren bij het presidentieel paleis tegen de doodstraf
NOS Nieuws

Indonesië executeert drugssmokkelaars

Ondanks internationale protesten heeft Indonesië vier terdoodveroordeelde gevangenen geëxecuteerd. Volgens lokale media zijn zij in de stromende regen door een vuurpeloton gedood. De gevangenen waren veroordeeld voor drugsdelicten.

Indonesië was aanvankelijk van plan om een groep van veertien mensen te executeren. Er zijn er nu vier gedood: drie Nigerianen en een Indonesiër. Of en wanneer de andere tien worden geëxecuteerd, is onduidelijk.

Oproepen

Afgelopen dagen hebben familieleden en internationale instanties, zoals de VN en de EU, Indonesië verzocht om de executies op te schorten. Vanochtend werd bekend dat Indonesië die oproep naast zich neer zou leggen.

Minister Koenders reageerde teleurgesteld op dat besluit. "De doodstraf is een wrede en onmenselijke straf en vertegenwoordigt een onaanvaardbare ontkenning van de menselijke waardigheid en integriteit", zei hij.

Eerdere executies

Het is de derde keer sinds president Widodo in 2014 aan de macht kwam dat Indonesië een groep gevangenen executeert. Begin vorig jaar werd een Nederlander gefusilleerd. Ook hij kreeg de doodstraf voor een drugsdelict. De Nederlander zat vast voor betrokkenheid bij de productie van xtc.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl