De premiers May (l) en Szydlo in Warschau
NOS Nieuws

Britse premier: Polen zijn welkom, ook na brexit

De nieuwe Britse premier May zegt dat Poolse burgers welkom blijven in Groot-Brittannië, ook als dat land straks geen lid meer is van de Europese Unie. May zei dat in Warschau na een ontmoeting met haar Poolse collega Szydlo.

Met haar uitspraken reageerde ze op racistische incidenten rond Oost-Europeanen in de dagen na het brexit-referendum. Op tal van plekken in Groot-Brittannië werden migranten, onder wie veel Polen, beledigd, uitgescholden of gesommeerd om te vertrekken. In de eerste dagen na de brexit werden bijna honderd incidenten geregistreerd. De Poolse ambassade in Londen reageerde geschokt op de "xenofobische" gebeurtenissen.

May noemt de incidenten nu beschamend en verachtelijk. Ze benadrukte dat Polen ook na de brexit welkom zijn en dat ze zich sterk zal maken voor hun rechten. Volgens Szydlo heeft May toegezegd dat er voorlopig niets verandert voor Poolse burgers in Groot-Brittannië.

Theresa May benadrukte verder de goede relatie met Polen en herinnerde aan de rol die Poolse piloten hebben gespeeld in de Slag om Engeland in 1940 en 1941. Zo'n 150 Poolse vliegers sloten zich toen vrijwillig aan bij de Britse luchtmacht om Groot-Brittannië te verdedigen tegen de Duitsers.

In Groot-Brittannië wonen naar schatting 850.000 Poolse staatsburgers. Alleen uit India komen meer migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl