Pokémon vangen in Hiroshima

Oorlogsmonumenten en begraafplaatsen niet blij met Pokémon

Militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog en het gedenkpark voor de atoomaanval op Hiroshima roepen bezoekers op geen Pokémon Go meer te spelen bij een bezoek. De twee scharen zich in een lange rij instellingen die het niet gepast vinden dat de digitale wezentjes bij hen zijn losgelaten.

In het Hiroshima Peace Memorial Park zijn dertig Pokéstops en drie Pokégyms te vinden, waar de diertjes kunnen worden gevangen en getraind. Kinderen en volwassenen komen gebogen over hun telefoon langs een van de weinige ruïnes die na de atoombom zijn blijven staan en een heuvel met as van 30.000 gecremeerde mensen.

Het park heeft de ontwikkelaar van het spelletje gevraagd de diertjes voor 6 augustus weg te halen; die dag is het 71 jaar geleden dat de atoombom boven Hiroshima explodeerde en ruim 100.000 mensen omkwamen. Nagasaki, 3 dagen na Hiroshima getroffen door een kernbom, sluit zich aan bij het verzoek.

Het zijn plaatsen van herdenking en geen speelterreinen.

Woordvoerder Commonwealth War Graves Commission

In België roept de Commonwealth War Graves Commission op het spel niet meer te spelen op de begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. "Het zijn plaatsen van herdenking en geen speelterreinen", zegt een woordvoerder. "Uit respect voor de 1,7 miljoen slachtoffers die we herdenken over de hele wereld, vragen we de mensen om geen games te spelen op onze begraafplaatsen."

Eerder maakte het Amerikaanse Holocaust Museum in de Amerikaanse hoofdstad Washington al succesvol bezwaar bij ontwikkelaar Niantic. Er waren onder meer foto's opgedoken van een Pokémon die een dodelijk gas uitstoot in het gebouw. "Het is ongepast om dit te spelen in dit museum, een gedenkplaats voor de slachtoffers van nazisme."

Ook de nationale begraafplaats Arlington buiten Washington kreeg te maken met Pokémon-overlast, onder meer bij de Tombe van de Onbekende Soldaten en het graf van John F. Kennedy.

Ook in Auschwitz en bij oorlogsmonumenten in Berlijn doken de digitale wezentjes op. Dat komt doordat Niantic gebruik maakt van kaarten met historisch relevante plekken om de Pokémon overal ter wereld uit te zetten.

Het bedrijf liet in buitenlandse media weten verzoeken serieus te nemen, maar gaat niet in op individuele gevallen.

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat er bij Nederlandse gedenkplaatsen geen overlast is geweest door de rage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl