NOS Nieuws

Tientallen aangiftes van Turkse bedreigingen

Van der Steur: tientallen aangiftes van Turkse bedreigingen

De politie heeft enkele tientallen aangiftes binnengekregen van bedreigingen of intimidaties die samenhangen met de onrust die is ontstaan tussen de verschillende bevolkingsgroepen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. Dat heeft minister Van der Steur laten weten.

Het kabinet deed vorige week nog een oproep aan mensen die bijvoorbeeld bedreigd worden om hiervan aangifte te doen bij de politie. Van der Steur zei nog geen concreet aantal van de aangiftes te hebben.

Volgens de minister van Justitie wordt er via diplomatieke kanalen bij de Turkse overheid op aangedrongen dat de spanningen niet naar Nederland worden overgebracht. Vooral de spanningen tussen voorstanders van de Turkse president Erdogan en aanhangers van de Gülen-beweging zijn hoog opgelopen na een mislukte staatsgreep in Turkije.

Monitoringscommissies

Verder noemt Van der Steur de berichten die vanuit Turkije komen 'buitengewoon zorgwekkend'. Na de duizenden ontslagen bij het leger, de rechtelijke macht en in het onderwijs, werd gisteren tientallen media het zwijgen opgelegd.

Reden voor minister Koenders om bij de Raad van Europa het verzoek neer te leggen om snel monitoringscommissies richting Turkije te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl