De ambulances arriveren per veerboot op het gevangeniseiland
NOS Nieuws

Indonesië wil executie terdoodveroordeelden doorzetten

Indonesië legt internationale oproepen om de executie van veertien ter dood veroordeelde gevangenen op te schorten naast zich neer. De veertien zitten vast op het beruchte gevangeniseiland Nusa Kambangan. Ze zijn veroordeeld wegens drugsdelicten, die in Indonesië gelden als een zwaar misdrijf.

Donderdag kwam in de vroege ochtend een rij ambulances met doodskisten aan op het eiland. Ook zijn er afgelopen dagen duizend extra politieagenten naar het eiland gestuurd; dat zijn tekenen dat de voltrekking van de vonnissen aanstaande is.

Volgens een advocaat hebben familieleden te horen gekregen dat de executies donderdagnacht lokale tijd zullen plaatsvinden. Of dat zo is is onduidelijk: andere bronnen gaan ervan uit dat de veroordeelden vrijdagnacht voor het vuurpeloton moeten verschijnen.

De meeste veroordeelden komen uit het buitenland: het zijn naast vier Indonesiërs zes Nigerianen, twee Zimbabwanen, een Indiër en een Pakistaan.

'Hoe zou jij je voelen als je geëxecuteerd zou worden?'

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra'ad al-Hussein, zegt "zeer bezorgd" te zijn over de zaak. Volgens hem zijn de rechtszaken ondoorzichtig geweest en is twijfelachtig of de veertien een eerlijk proces hebben gehad.

Maar een woordvoerder van de Indonesische openbaar aanklager zegt dat de executies neerkomen op "het toepassen van de wet", en dat er geen reden is om ze op te schorten. Alle zaken zijn behandeld in een zorgvuldige juridische procedure met beroepsmogelijkheden. "Ze hebben in alle fasen alle mogelijkheden gekregen."

De Europese Unie doet een beroep op Jakarta met het argument dat de doodstraf een onaanvaardbare schending van de menselijke waardigheid is. De EU roept Indonesië op om zich te voegen bij de meer dan 140 landen wereldwijd die de doodstraf hebben afgeschaft of daar een moratorium op hebben gezet.

Drugsepidemie

Indonesië stelt dat de doodstraf voor drugsdelicten nodig is omdat het land geteisterd wordt door een drugsepidemie, die vooral jonge mensen treft. Alleen de smokkelaars zouden worden aangepakt, niet de gebruikers. Critici twijfelen aan de betrouwbaarheid van de statistieken over drugsgebruik die de Indonesische overheid hanteert.

Het land heeft in zijn begroting ruimte voor zestien executies per jaar. Als het vuurpeloton dit keer in actie komt, zou het de derde keer zijn dat onder president Widodo een groep mensen ter dood wordt gebracht. Hij kwam twee jaar geleden aan de macht met de belofte de mensenrechtensituatie te verbeteren, maar sindsdien zijn meer mensen geëxecuteerd dan in de tien jaar daarvoor.

Tussen 2009 en 2012 gold in Indonesië een moratorium op de doodstraf. Vanaf 2013 worden er weer mensen geëxecuteerd. In januari 2015 werden zes mensen, onder wie de Nederlander Ang Kiem Soei, ter dood gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl