Na de couppoging in Turkije wordt veel media het zwijgen opgelegd
NOS Nieuws

'In Turkse krantenkiosk blijft nu nog maar heel weinig over'

Gisteren werd tientallen media het zwijgen opgelegd in Turkije. Zo blijven er steeds minder media over die het onafhankelijke nieuws in Turkije kunnen brengen. "Er blijft nog maar weinig over in de krantenkiosk", vertelt Turkije-correspondent Bram Vermeulen.

De Turkse overheid sloot 3 persbureaus, 16 tv-stations, 23 radiozenders, 45 kranten en 15 tijdschriften die kritisch zijn over de regering en in verband worden gebracht met de Gülen-beweging.

Grootste probleem

Maar niet alleen media die in verband worden gebracht met Gülen hebben het moeilijk, zegt Vermeulen. Er zijn ook duizenden journalisten aangeklaagd door Erdogan, omdat ze hem beledigd zouden hebben. "Dat is nu het grootste probleem. Van vrije pers is allang geen sprake meer, maar er blijft nu echt nog maar weinig over."

De arrestaties zijn onderdeel van een arrestatiegolf van vermeende aanhangers van Fethullah Gülen, die door Erdogan wordt gezien als de leider van de couppoging in juli. Voordat het conflict tussen Erdogan en Gülen escaleerde in 2013, steunden veel kranten die nu gesloten zijn controversiële arrestaties.

Dat is volgens Vermeulen een interessant aspect. "Deze kranten steunden voor 2013 arrestaties waarbij bijzonder weinig bewijs werd gebruikt. Ze stonden achter de zeer controversiële rechtszaken tegen journalisten, academici en militairen en nu zijn ze zelf de klos van nieuwe arrestaties. Het is eigenlijk een herhaling van de geschiedenis."

Ook zestien televisiestations die verbonden zijn aan de Gülen-beweging, is sinds gisteren het zwijgen opgelegd. Stations als CNN Türk blijven nog bestaan. "Wat ik een van de opmerkelijkste dingen vond tijdens de couppoging, was dat CNN Türk op een gegeven moment gebeld werd door Erdogan tijdens de uitzending. CNN Türk staat niet bekend als pro-Erdogan en dat laat zien dat in tijden van nood Erdogan toch nog zal kiezen voor een onafhankelijk televisiestation."

Opnieuw zijn Gülen-aanhangers de klos. Een déjà vu.

Correspondent Bram Vermeulen

Na de mislukte staatsgreep van eerder deze maand nam president Erdogan meer maatregelen om tegenstanders tegen te werken. Zo werden duizenden ambtenaren, docenten, rechters en militairen ontslagen. Gisteren heeft het Turkse leger ook veel militairen ontslagen. Onder de 1684 militairen zijn 149 generaals en 1099 officieren.

"Ook dit is een déjà-vu", zegt Vermeulen. "We zagen dit eerder al gebeuren. De aanhangers van de Gülen-beweging zijn weer de klos."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl