Archiefbeeld van kinderen in een gevangenis in Rwanda
NOS Nieuws

'Duizenden kinderen in cel vanwege veiligheidsrisico'

Wereldwijd worden duizenden kinderen gevangengehouden omdat ze worden gezien als een veiligheidsrisico. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) op basis van eigen onderzoek. De kinderen zouden in sommige gevallen ook worden gemarteld.

HRW schrijft in een rapport dat de kinderen vooral in het Midden-Oosten en Afrika worden vastgehouden. Vaak gebeurt dat zonder aanklacht. "Sommige kinderen, inclusief baby's, worden vastgezet omdat hun moeders zijn opgepakt", schrijft de organisatie.

Slachtoffers die als kind gevangen werden gehouden zeggen in interviews met HRW dat ze op diverse manieren werden gemarteld om gedwongen te worden een misdrijf te bekennen. Ze omschrijven dat ze werden geslagen, verkracht, elektrische schokken toegediend kregen of zich moesten uitkleden. Ook werd er door gevangenispersoneel gedreigd met executies.

Amerikanen arresteren Iraakse kinderen

Ook de Verenigde Staten hebben zich volgens de onderzoekers schuldig gemaakt aan het vastzetten van kinderen. Tijdens militaire operaties in Irak en Afghanistan zijn tussen 2003 en 2008 zeker 2400 kinderen vastgezet. Ze werden verdacht van het plaatsen van bermbommen of ze hielden de wacht voor strijders die tegen Amerikaanse militairen vochten.

De mensenrechtenorganisatie presenteert het rapport in aanloop naar een overleg van de Verenigde Naties over kinderen in conflictgebieden. Zaterdag komt de VN-Veiligheidsraad daarover bijeen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl