Dit huis raakte zwaar beschadigd door het noodweer eind juni
NOS Nieuws

Zeker half miljard schade door noodweer

Het noodweer van vorige maand heeft zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars. Boeren en tuinders hielden al rekening met een dergelijk bedrag.

Het bedrag van een half miljard betreft verzekerde schade. De totale schade ligt nog hoger, omdat niet iedereen zich verzekerd heeft en nog niet alle claims zijn ingediend.

Woonhuizen

Bekend was al dat boeren in Limburg en Noord-Brabant voor miljoenen schade hebben geleden aan hun gewassen. Maar ook particulieren zijn zwaar getroffen door het weer: hun schade bedraagt 325 miljoen euro, waarvan 40 procent aan huizen.

Verzekeraars zien de schadepost door slecht weer al enige tijd toenemen, zegt Leo de Boer, directeur Schade van het Verbond van Verzekeraars. "Het klimaat verandert, we gaan dit vaker meemaken."

Hogere premies

Volgens ZLM Verzekeringen kan dat in de toekomst leiden tot hogere premies. "Deze klap kunnen we wel opvangen, maar als we volgend jaar weer zo'n grote schadepost hebben, dan zal dat gevolgen hebben voor de premie", zegt directeur Marinus Schroevers van ZLM Verzekeringen. "En we zien inderdaad dat de schade als gevolg van hagel en regen fors is toegenomen dat afgelopen jaren."

Maatregelen

Om die schades niet nog groter te laten worden, zijn er maatregelen nodig op brancheniveau, meent Schroevers. "Aannemers en gemeenten zullen bijvoorbeeld moeten nadenken over het gebruik van andere materialen of betere afvoer van water."

Voor ZLM Verzekeringen heeft het noodweer van vorige maand geleid tot de grootste schadeafwikkeling in de geschiedenis van het bedrijf. Er zijn tot nu toe zo'n 4300 schades binnen gekomen, samen goed voor 15 tot 20 miljoen euro. ZLM Verzekeringen is vooral groot in Zeeland en Noord-Brabant.

Een aantal andere verzekeraars wacht met mededelingen over de premies voor volgend jaar tot de presentatie van de volgende kwartaalcijfers. De verwachting is overigens niet dat de premies direct zullen gaan stijgen, omdat verzekeraars prognoses maken over langere periodes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl