Bij het winkelcentrum waar de schietpartij plaatsvond leggen mensen bloemen neer
NOS Nieuws

'Schutter München trots dat hij op zelfde dag als Hitler jarig was'

De 18-jarige Ali David Sonboly, die vorige week negen mensen doodschoot in München, had waarschijnlijk een racistisch motief. Dat meldt een Duitse krant op basis van veiligheidsbronnen. Dat voor zover bekend alle dodelijke slachtoffers van buitenlandse komaf waren, ondersteunt de bewering.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft dat de Iraans-Duitse dader er trots op was dat Adolf Hitler op dezelfde dag jarig was als hij: 20 april. "Sonboly zou het als een teken hebben gezien", zegt correspondent Jeroen Wollaars.

Ali David Sonboly

De schutter, die na zijn daad zelfmoord pleegde, zag zichzelf als een echte Ariër en had een extreem-rechts wereldbeeld. Iran is volgens geschiedenisboeken de plek waar het Arische volk zich 5000 jaar geleden zou hebben gevestigd. De 18-jarige had een hekel aan buitenlanders, met name aan Turken en Arabieren.

De haat voor buitenlanders sluit ook aan bij verklaringen van ooggetuigen van de schietpartij in en rondom een winkelcentrum. Hij zou tijdens zijn daad "Ik haat buitenlanders" en "Ik ben een Duitser" hebben geschreeuwd.

Die laatste uitspraak werd vastgelegd op video. Het is een woordenwisseling tussen een bewoner vanaf zijn balkon en de schutter op het dak van het winkelcentrum.

Gescheld voorafgaand aan schietpartij

De Duitse justitie zei zondag nog dat de schutter willekeurig zijn slachtoffers koos. Sonboly was al een jaar van tevoren bezig met de voorbereidingen voor de aanslag. Hij had een Facebook-account aangemaakt om mensen met gratis eten naar een McDonald's-vestiging te lokken.

Sonboly trok in het fastfoodrestaurant zijn pistool en begon om zich heen te schieten. De 18-jarige vuurde in totaal 57 kogels af. Er waren negen fatale slachtoffers, 35 mensen raakten gewond. De doden waren onder meer van Albanees-Kosovaarse en Turkse afkomst. Het is onduidelijk of de gewonden ook van buitenlandse komaf zijn.

Eerder werd duidelijk dat de Iraanse Duitser twee maanden in een psychiatrische instelling had gezeten in München. Hij zou nog steeds worden behandeld voor een angststoornis en een depressie.

Het bloedbad in en rondom een winkelcentrum gebeurde op de dag dat vijf jaar geleden Anders Breivik 77 mensen ombracht. De Noor had rechts-extremistische motieven. Het wordt steeds aannemelijker dat Sonboly hem als een inspiratie zag.

De kamer van de 18-jarige schutter lag vol met krantenknipsels en artikelen over soortgelijke schietpartijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl