Ook in Girona arresteerde de Spaanse politie Marokkaanse terreurverdachten
NOS Nieuws

Marokko pakt 52 terreurverdachten op

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

Bij een grote politieactie hebben de Marokkaanse veiligheidsdiensten 52 terreurverdachten aangehouden. De actie was twee weken geleden al, maar is nu pas bekendgemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De verdachten zouden banden met de terreurgroep IS hebben gehad en van plan zijn geweest om aanslagen te plegen in verscheidene steden in Marokko.

Bij huiszoekingen werden vuur- en steekwapens en kogels gevonden, en materiaal waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. Ook lagen er documenten met handleidingen voor het maken van bommen, chemische wapens en voor het gebruik van verschillende soorten wapens.

Met de arrestaties zijn volgens de regering aanslagen op festivals, militaire doelen en toeristische plekken voorkomen. Ook zouden verdachten cyberaanvallen hebben gepland met als doel chaos te creëren. De verdachten hielden contact met elkaar via sociale media. Ze verspreidden IS-propaganda met als doel jongeren te rekruteren voor de oorlog in Syrië.

De arrestaties zijn het resultaat van de samenwerking tussen verschillende Marokkaanse veiligheidsdiensten in het kader van de terreurbestrijding. Sinds 2013 zijn in Marokko 38 terreurcellen met banden met IS opgerold.

Spanje

In de Spaanse stad Girona pakte de politie twee Marokkaanse broers op. Ze worden verdacht van financiering van terrorisme en samenwerking met IS. De broers, 22 en 32 jaar oud, zouden onder een valse naam geld sturen aan de leiding van IS in Syrië en Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl