Dumoulin op de fiets met rechts ernaast orthopedisch chirurg Peer Konings
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Zo werd Dumoulin weer in het zadel geholpen

Vijf dagen nadat hij tijdens de Tour de France het spaakbeen van zijn linkerpols heeft gebroken, start Tom Dumoulin vandaag in de Acht van Chaam. De renner van Giant-Alpecin heeft zich een speciale spalk laten aanmeten. Hij wil tijdens het criterium in het Brabantse dorp testen hoe het wielrennen hem afgaat met die spalk. Orthopedisch chirurg Peer Konings van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem hielp samen met collega's Dumoulin weer in het zadel.

Konings is best een beetje trots dat hij Dumoulin kon helpen, zo vertelt hij in een interview met Omroep Gelderland. Het ziekenhuis werd een dag na de val gebeld vanuit Frankrijk. Uit de scans was toen al op te maken dat Dumoulin niet geopereerd hoefde te worden. Daarop werd besloten een spalk te maken.

Tijdritfiets mee

Omdat een reguliere harde gipsspalk in de weg zou zitten tijdens het trainen, is gekozen voor een gipsspalk op maat van thermoplast, een soort plastic. "Die spalk moet eerst in een warmtebak liggen, dan wordt hij zacht. Als hij hem omdoet en op de fiets gaat zitten, dan zoekt de spalk meteen de juiste positie en hardt hij uit. Om dat goed te krijgen, heeft hij zijn tijdritfiets meegenomen naar Arnhem. We moesten hem wel twee of drie keer in de houding zetten", vertelt Konings.

De renner had al zijn pijlen gericht op deelname aan de tijdrit tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Met zijn val tijdens de Tour dreigde die droom in duigen te vallen. Maar gisteravond maakte de Limburger bekend dat hij alsnog mét spalk naar Rio afreist.

Konings zag de renner opknappen toen bleek dat deelname aan de Spelen misschien toch mogelijk zou zijn. "Samen met de handtherapeut en de sportarts van Papendal hebben we hem gerust kunnen stellen. Je zag dat hij opklaarde en we zien nu alweer filmpjes verschijnen waarop hij aan het trainen is."

'Extra leuk'

De arts kijkt erg uit naar Dumoulins optreden tijdens de Spelen. "Ik ben fervent fietser, dus dat is extra leuk. Ik ga zeker kijken. En als hij dan een medaille pakt, dan voelt het ook alsof het een klein beetje onze medaille is."

Advertentie via Ster.nl