Collectiegebouw
NOS Nieuws

Eerste paal voor Collectiegebouw Rotterdam eind dit jaar de grond in

"Blij en opgetogen" is directeur Sjarel Ex van het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam over de uitspraak van de Raad van State over het Collectiegebouw van het museum. Volgens hem betekent die uitspraak dat nu snel kan worden begonnen met de voorbereidingen van het opvallende, openbare kunstdepot in het park naast het museum.

De Raad van State vindt wel dat er nog een paar juridische aanpassingen nodig zijn aan het bestemmingsplan, na bezwaren van onder meer het naastgelegen Erasmus Medisch Centrum. Directeur Ex verwacht dat die op korte termijn kunnen worden opgelost.

Met de uitspraak van de Raad van State is wat hem betreft de laatste juridische hobbel genomen: "Het museum had niet verder gekund met het kunstdepot als dit niet positief was geweest."

Negen jaar plannen maken

Boijmans begon negen jaar geleden met de plannen voor het Collectiegebouw, een publiek toegankelijk kunstdepot. Het museum zocht een oplossing voor het opslaan van de collectie, omdat de kelders van het museum steeds vaker lekkages vertoonden. Daarnaast ontwikkelde Ex het plan om particuliere verzamelaars de gelegenheid te geven hun werken op te slaan in een omgeving waar het publiek er ook naar kan kijken. Daarnaast is het de bedoeling dat in het gebouw restauraties worden uitgevoerd die voor het publiek zichtbaar zijn.

Rechter houdt plannen Collectiegebouw Boijmans grotendeels in stand

Vooral het naastgelegen Erasmus MC had bezwaren tegen het spiegelende ronde depotgebouw, dat is ontworpen door architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV ook verantwoordelijk voor de Markthal in Rotterdam. Het museum zet nu duidelijker in het bestemmingsplan dat het tegemoetkomt aan de bezwaren van het academisch ziekenhuis dat het spiegelende gebouw te veel reflecteert.

Het Erasmus vreesde voor het welzijn van de patiënten van de kinderpsychiatrische kliniek die tegenover het geplande depot ligt. Volgens Ex wordt die kant dof gemaakt en worden er technische maatregelen getroffen dat het publiek niet het ziekenhuis in kan kijken. Ook wordt in het bestemmingsplan het terras geschrapt waarvoor wel een mogelijkheid open was gelaten.

De spiegelende buitenkant van het Collectiegebouw

Het museum gaat nu op zoek naar een aannemer en probeert nog wat extra fondsen te werven voor de inrichting van het Collectiegebouw. De kosten worden geraamd op zo'n 60 miljoen euro. Jaarlijks worden er 90.000 bezoekers verwacht.

Ex denkt nu dat aan het eind van dit jaar de eerste paal voor het Collectiegebouw de grond in kan: "Volgens mij zijn we nu overal geweest om te zien of er iemand bezwaar had."

De gemeenteraad van Rotterdam heeft in november al ingestemd met de plannen voor het Collectiegebouw. Naar verwachting gaat het in 2019 open voor het publiek.

Ontwerp Collectiegebouw moet wel aangepast worden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl