NOS Nieuws

Moskeeën: Gülen is terreurorganisatie, maar blijf kalm

Moskeebestuurders en imams van de Islamitische Stichting Nederland (ISN) hebben in een algemene vergadering de mislukte coup van 15 juli in Turkije veroordeeld.

De algemene overtuiging is dat deze coup is gepleegd door aanhangers van de in de Verenigde Staten wonende geestelijke Fethullah Gülen, schrijft de ISN in een slotverklaring. De stichting beschouwt de beweging van Gülen als een terreurorganisatie, vergelijkbaar met de PKK, IS en Boko Haram.

"Dergelijke organisaties die religieuze waarden volgens hun eigen agenda en perverse overtuigingen misbruiken, zouden door iedereen bestreden moeten worden", stelt ISN.

'Iedereen welkom'

Toch wil ISN geen onderscheid maken op basis van politieke, etnische en religieuze gronden. Iedereen blijft welkom in de moskee.

Zo heeft de Ayasofya moskee in Hengelo aanhangers van Gülen opgeroepen om te blijven komen. Sympathisanten van de prediker voelden zich geïntimideerd en weken daarom uit naar andere moskeeën.

Propaganda en verheerlijking van terroristische en gewelddadige activiteiten worden in de moskeeën echter niet geduld, stelt ISN. "In onze overtuiging is het verheerlijken van de staatsgreep en daarmee het vallen van de vele slachtoffers en gewonden niet anders dan het verheerlijken van de verschrikkelijke terreurdaden in Parijs en Brussel."

Aangifte

Bij verschillende moskeeën in Nederland zijn volgens ISN na de coup "provocaties geweest door het verheerlijken van de staatsgreep en het doen van grove uitingen". ISN noemt die pijnlijk voor de mensen die naasten hebben verloren en een schending van de "universele waarden waar we voor staan". Tegelijkertijd roept de stichting mensen op om het recht niet in eigen hand te nemen. "De aanwezigen wijzen iedere vorm van geweld en terreur ten zeerste af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl