Toeristen vinden A'dam nog massaal, maar terreurdreiging schrikt ook af

Door de terrorismedreiging in Europa vlakt het aantal toeristen naar Amsterdam af. Vooral sinds de aanslagen op 22 maart in Brussel zien de hoofdstedelijke hotels, musea en attracties de buitenlandse toeristenstroom afnemen.

"We merkten al vrij snel op die datum en kort daarna, een afvlakking in het aantal kaartjes dat wij verkochten, specifiek voor attracties, musea, rondvaarten en excursies", zegt Sergio Segers van touroperator Tours & Tickets.

Toeristen

De afgelopen jaren groeide het toerisme in Amsterdam juist enorm. De aantallen stegen zo hard dat de stad maatregelen nam. Ook in de eerste drie maanden van dit jaar groeide het toerisme verder.

Zo steeg het aantal Amsterdamse hotelovernachtingen met zo'n 15 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar die sterke groei zakte in april plotseling in; toen was de groei nog maar 1,4 procent.

In de musea en attracties van Amsterdam kwamen na de aanslagen in Brussel zelfs minder bezoekers. Daarvoor waren de bezoekersaantallen nog wel groter dan het jaar daarvoor.

Hoeveel inkomsten de stad in totaal misloopt, is nog niet bekend.

Groei aantal toeristen in Amsterdam vlakt af door aanslagen

Rondje Europa

Het zijn vooral de Japanners en Amerikanen die afhaken. "Het is algemeen bekend dat die risicomijdend zijn", zegt Thérèse Ariaans van NBTC Holland Marketing. Die toeristen mijden volgens haar niet specifiek Amsterdam, maar heel Europa. "Voor veel mensen van ver is Europa namelijk één en hetzelfde."

Vaak doen die toeristen uit Amerika en Azië een toer langs verschillende Europese steden. "Populair is het rondje Londen-Parijs-Amsterdam of Parijs-Brussel-Amsterdam", zegt Machteld Ligtvoet van Amsterdam Marketing.

Daardoor heeft Amsterdam niet alleen last van de dreiging, maar ook van de aanslagen die elders zijn geweest. "Als in één of twee steden van dat rondje een aanslag is geweest, dan wordt die reis even uitgesteld", zegt Ligtvoet.

Luxere segment

Vooral de mensen die iets meer te besteden hebben blijven weg. "We verkopen minder luxe excursies, bijvoorbeeld, met kleinere groepen in kleinere busjes ", zegt Sergio Segers van Tours & Tickets. "Je ziet het effect in de 4- en 5-sterrenhotels en bij de diamantairs", zegt ook Machteld Lichtvoet.

"Er is sprake van een plotselinge daling qua bezoekers", zegt Ronald Koster van Coster Diamonds, "je merkt dat het aantal toeristen met een hoger bestedingspatroon met 20 tot 25 procent afneemt".

Toekomst

Koster hoopt dat het snel stabieler wordt in de wereld. Ook Machteld Ligtvoet hoopt dat iedereen zich weer snel welkom voelt in de stad. "Het gaat goed met de stad en er is veel security, maar 100 procent zekerheid kan je helaas niet bieden", zegt ze.

"We zijn een mooie stad. Zo hebben we net weer de start van Europride gehad met heel veel mensen, heel kleurrijk, en het leven en de vrijheid gevierd met de bezoekers en bewoners."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl