De Turkse ambassadeur Sadik Arslan tijdens de minuut stilte in de Tweede Kamer voor de aanslagen in Istanbul
NOS Nieuws

Tweede Kamer: verzoek om Gülen aan te pakken is ongepast

De Tweede Kamer neemt fel afstand van de Turkse wens om Gülen-gelieerde organisaties in Nederland aan te pakken. De Turkse ambassadeur Arslan zei gisteren in een gesprek met de NOS dat Nederland een verzoek zal krijgen om daarbij te helpen.

VVD-Kamerlid Ten Broeke laat weten dat Nederland dit soort verzoeken zal negeren, zolang Turkije zich niet als een rechtsstaat gedraagt. PvdA'er Servaes noemt de uitspraak ongepast en onverstandig. Hij zegt Nederland zich duidelijk tegen de coup heeft uitgesproken en zich zeer terecht zorgen maakt over tegenmaatregelen die de rechtsstaat onder druk zetten.

Ook Kamerlid Sjoerdsma van D66 spreekt van een ongepaste oproep, die de spanningen in Nederland alleen maar zal aanwakkeren. Hij zegt dat er in Turkije een heksenjacht aan de gang is, die niet naar Nederland geëxporteerd mag worden.

Karabulut van de SP vindt het niet goed dat Turkije en de Turkse ambassadeur de zaak op de spits drijven, terwijl Nederland juist probeert om de situatie in de Turkse gemeenschap te laten deëscaleren.

SP: Turkse ambassadeur moet de boel niet op de spits drijven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl